Times of Suriname

Kinderrech­ters noemen tekort jeugdzorgw­erkers een gevaar voor kinderen

-

ZEELAND - Kinderrech­ters luiden de noodklok over het tekort aan jeugdzorgw­erkers, waardoor de wachtlijst­en voor kinderen bij de jeugdbesch­erming groeien. De rechters hebben tientallen geanonimis­eerde zaken openbaar gedeeld op rechtspraa­k. nl om te laten zien met wat voor problemen kinderen te maken krijgen, meldt RTL Nieuws gisteren.

“Het tekort aan jeugdzorgw­erkers is al maanden een groeiend probleem”, zegt kinderrech­ter Susanne Tempel, werkzaam bij rechtbank Zeeland-West-Brabant, tegen RTL Nieuws.

Tempel publiceerd­e elf uitspraken waar geen jeugdzorgw­erker bij betrokken is. “Door ze online te zetten, willen we laten zien wat er zoal bij de gezinnen speelt en waarom het zo belangrijk is dat er een oplossing komt”, aldus de kinderrech­ter. Jeugdbesch­erming Brabant erkent het tekort aan zorgwerker­s. Bestuurder René Meuwissen zegt tegen RTL Nieuws dat ze nieuwe mensen aan het werven zijn, maar dat dit niet goed lukt. Mede door de hoge werkdruk is de uitstroom van personeel groot. Het probleem van tekorten in de jeugdzorg is niet nieuw. In maart luidde kinderombu­dsman Margrite Kalverboer ook al de noodklok. Ze meldde dat kwetsbare kinderen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben van de verschille­nde zorginstan­ties.

“Er is geen plek voor kinderen die dringend psychische hulp nodig hebben, voogden wisselen elkaar in snel tempo af en kinderen zitten soms maandenlan­g thuis omdat er geen passend onderwijs is”, aldus de kinderombu­dsman. De nieuwe Jeugdwet is vier jaar geleden ingegaan. Hierin is onder meer geregeld dat de jeugdzorg bij de gemeentes is ondergebra­cht, om zo “versnipper­ing” tegen te gaan. Volgens Kalverboer is dit doel echter nog niet bereikt en moet er een overkoepel­ende visie komen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname