Times of Suriname

Groot verlies voor Euronav verwacht

-

AMSTERDAM - De halfjaarci­jfers van de Antwerpse rederij Euronav beloven weinig goeds. Dit zei analist Bart Goemaere van BeursTips tegen ABM Financial News. “Laat me meteen met de deur in huis vallen. Beleggers hoeven van het komende kwartaal niet veel te verwachten”, aldus Goemaere, die een verlies van 30 tot 35 miljoen dollar voorziet.

“De VLCC spot prijzen voor Euronav staan de laatste tijd serieus onder druk wat het afgelopen kwartaal zeer uitdagend heeft gemaakt”, lichtte de analist toe.

“Hierdoor is men vermoedeli­jk verlieslat­end geweest in de periode van april tot juni wat zeker niet uniek is voor de eerder zwakke zomermaand­en. Beleggers anticipere­n hier ook op, want de daling van de tarieven is meteen een van de redenen waarom Euronav zo gezakt is de afgelopen weken” aldus Goemaere. Anderzijds merkt de analist wel op dat de waarde van tweedehand­sschepen gestegen is de afgelopen weken, waardoor er een groot verschil is gekomen tussen de net asset value van Euronav en de waarde waar tegen deze schepen verhandeld zouden worden op de tweedehand­s markt momenteel.

“Beleggers die geïnvestee­rd zijn in Euronav investeren nu in het bedrijf omdat men verwacht dat vanaf 2020 de VLCC spot prijzen enorm zullen stijgen”, denkt Goemaere. Dit omdat rederijen wereldwijd moeten voldoen aan nieuwe milieuwetg­eving waardoor men ofwel scrubbers op de schepen moet zetten of zwavelarme brandstof moet gebruiken waarvan er momenteel niet genoeg productiec­apaciteit van is. Dit zal druk moeten zetten op de markt en de tarieven voor tankers de hoogte moeten injagen volgens marktanali­sten. “Beleggers moeten echter zeer voorzichti­g zijn met het volgen van deze redenering”, vindt Goemaere. “De markt denkt op dit moment dan wel positief over de vooruitzic­hten van Euronav, maar de waarheid is dat de markt in het verleden er vaker naast heeft gezeten dan andersom. Zo gaat de thesis van zwavelarme brandstof al 3 jaar mee en in al die tijd was er amper tot geen invloed op de transportt­arieven.”

Of er een piek gaat komen in de transportt­arieven volgend jaar is volgens Goemaere daarom een groot vraagteken. “Neem nu die scrubbers. Komen die er? Waarschijn­lijk wel. Maar komt er weer vertraging zoals in het verleden dan zal Euronav zeer zwaar afgestraft worden en krijg je het risico dat het verhaal weer maanden tot jaren verder aansleept.”

De tarieven voorspelle­n is dan ook niet simpel. Zo is Kepler Chreuvreux behoorlijk positief voor Euronav, omdat de analisten verwachten dat de reder de komende jaren meer olie vanuit de VS zal kunnen transporte­ren.

Beleggers moeten er volgens BeursTips ook rekening mee houden dat er een grotere correlatie is tussen Euronav en de waarde van de schepen dan tussen de spot prijzen van de VLCC’s en de koers van het aandeel.

“De uitspraken over de komende kwartalen zullen koersbepal­end zijn”, aldus Goemaere in aanloop naar de kwartaalci­jfers van Euronav op donderdag.

(Beursduive­l/Foto:Flows)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname