Times of Suriname

Minister roept op geen ‘Fibos-bijdrage’ te doen

-

PARAMARIBO - Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur roept ouders van leerlingen die bij Fibos-scholen zijn aangeslote­n in een persberich­t op, geen ouderbijdr­age te betalen. De minister zegt dit op basis van afspraken die juli dit jaar zijn gemaakt met de Federatie Instelling­en Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos), om binnen de samenwerki­ng andere regelingen te treffen in het kader van subsidie.

Terwijl partijen sinds juli in dialoog zijn, heeft Fibos het ministerie een schrijven doen toekomen met een aantal voorwaarde­n waaraan uiterlijk 1 augustus 2019 voldaan moest zijn. Er is geëist dat de achterstal­lige subsidie en die van het nieuwe schooljaar (2019-2010) betaald moesten zijn voor eerdergeno­emde datum. Intussen is op 2 augustus het achterstal­lige bedrag, groot SRD 1.4 miljoen, op de rekening van Fibos gestort. “Dan doet het mij heel erg pijn als ik op 6 augustus van de leerlingen of ouders een schrijven van Fibos zie waar er toch naar een ouderbijdr­age van SRD 250 wordt gevraagd.”

De overheid wil het subsidiebe­leid dat dateert van 1939 herzien. “Het is heel erg noodzakeli­jk dat wij anders gaan werken. Het ministerie betaalt heel erg veel voor alle scholen. Het afgelopen jaar hebben wij ruim SRD 306 miljoen afgedragen aan Fibos. Dit jaar moet het anders in het kader van de Wet op de Jaarrekeni­ng. In het belang van de transparan­tie die nodig is. In de nieuwe samenwerki­ng met de particulie­re instanties hebben we afspraken gemaakt met Fibos in juli, dat de bij haar aangeslote­n instelling­en geen ouderbijdr­age vragen.” In plaats daarvan zal gekeken worden hoe de verantwoor­delijkhede­n van Fibos door de overheid gefinancie­rd zullen worden. Fibos zou in dit schrijven er ook niet voor hebben geschroomd, om het ministerie ervan te beschuldig­en dat het niet aan zijn verantwoor­delijkhede­n heeft voldaan. Het stoort de minister dat Fibos aangeeft aan de ouders dat het bedrag betaald moet worden voor een aantal zaken, waaronder onderhoud, leermiddel­en, kopieerkos­ten et cetera, maar wanneer de kinderen op school zijn moeten zij toch nog betalen voor kopieën. Dit terwijl er per kwartaal ook een overzicht naar het ministerie wordt opgestuurd van administra­tieve kosten, bestaande uit nietjes tot administra­tief personeel, waaronder ook kopieerkos­ten, wat de overheid ook nog moet betalen. Transparan­tie is op deze manier zoek. “Ik roep de ouders op om geen ouderbijdr­age te betalen, totdat deze zaak helemaal duidelijk is.”

De minister heeft de instelling vervolgens duidelijk gemaakt dat de door haar gehanteerd­e werkwijze in deze kwestie niet juist is. Het zou niet correct zijn om vooruit te lopen met de betaling, terwijl er geen inzage is in de realisatie­cijfers, noch wat er is begroot voor het komende schooljaar. Als je niet weet hoeveel kinderen er überhaupt worden ingeschrev­en kan je niet vooraf betalingen verrichten. “Dat is comptabel nergens haalbaar.” Het ministerie heeft Fibos vervolgens naar een begroting gevraagd en de realisatie over het jaar dat zij wel SRD 250 per leerling heeft ontvangen als ouderbijdr­age.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname