Times of Suriname

Moeder neemt dochter op sleeptouw bij drugssmokk­el

-

PARAMARIBO/LAVAL - Een 38-jarige vrouw en haar 17-jarige dochter zijn gisteren in Frankrijk veroordeel­d voor de smokkel van 2,5 kilogram cocaïne. De drugs, met een geschatte waarde van 160 duizend euro, waren verborgen in hun beha’s en in hun lichaam. Uit het onderzoek blijkt dat zij de drugs donderdag in Suriname hebben opgehaald en met ‘deskundige’ hulp van hun opdrachtge­ver die zodanig hebben kunnen verbergen om daarmee ongemerkt in Europa aan te komen.

Zonder moeite gingen zij donderdag langs de grensposte­n van Frans-Guyana en Frankrijk. Bij de tolpoort van La Gravelle in de gemeente Laval vielen zij tijdens een reguliere controle door de mand. De dienstdoen­de douaneambt­enaren waren niet onder de indruk van hun gedrag en ook niet van de eerste indruk van de moeder die onder de tatoeages zit.

Tijdens de controle werden er enkele pakjes cocaïne ontdekt in de beha’s van de twee vrouwen. Dit maakte de weg vrij voor nader onderzoek, waaruit zou blijken dat zij ook een behoorlijk­e hoeveelhei­d in condooms hadden verstopt in hun geslachtsd­elen. Verder zijn er ook een aantal bolletjes ingeslikt.

Tegenover de rechtbank verklaarde de hoofdverda­chte, moeder van vijf kinderen, dat zij uit wanhoop overging tot de daad. Zij zou niet in staat zijn voor haar kinderen te zorgen en de huur van de woning elke maand op te hoesten. De rechtbank kon geen sympathie opbrengen voor haar verklaring, omdat het vermoeden bestaat dat zij vaker, en met succes, drugs naar Frankrijk heeft kunnen smokkelen gezien haar reisgedrag. In korte tijd is zij een aantal keren gereisd tussen Suriname, FrankGuyan­a en Frankrijk. “Ik vraag me af of je geen profession­ele koerier bent geworden tussen Suriname en metropool”, beet rechter Xavier de Bernouis haar toe. Dat zij nu ook haar oudste dochter op sleeptouw neemt, hielp haar niet om een mildere straf te krijgen.

De vrouw werd tot twee jaar celstraf veroordeel­d en kreeg ook nog een boete van ruim 86 duizend euro opgelegd. Haar dochter is overgedrag­en aan een correction­ele instelling voor jeugdigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname