Times of Suriname

Caribisch Gebied gedoemd als uitstoot broeikasga­ssen komende 11 jaar niet afneemt

-

PARAMARIBO - Alle goede voornemens ten spijt. Het schijnt de wereld niet te lukken om de afspraken van 2015, gemaakt in Parijs, om de temperatuu­r van de wereld in deze eeuw te stabiliser­en op minder dan twee graden Celsius boven het pre-industriee­l tijdperk, te halen.

Het volgende doel om die verder naar beneden te krijgen naar 1,5 graad, lijkt moeilijker dan ooit. De landen in het Caribisch Gebied ervaren de stijging van 1,5 graad nu al en zullen bij een stijging van 2 graden gedoemd zijn. Dit kan volgens Carlos Fuller van het Caricom Centrum voor Klimaatver­andering al binnen 11 jaar gebeuren. Fuller riep tijdens de klimaatcon­ferentie van de ParlAmeric­a, die vrijdag in Paramaribo is afgesloten, op tot meer daadkracht van landen om hun emissies te reduceren met 50 procent, zoals dat afgesproke­n is op diverse fora, waaronder in Parijs.

Hij wijst op de uitzonderl­ijke klimatolog­ische problemen waarmee landen in de regio momenteel te kampen hebben. Het gaat om extreme droogte, regenval en orkanen die voor veel leed en verderf zorgen. De koraalriff­en in de Carïbische Zee, die als huisvestin­g en kraamfunct­ie dienen voor het aquatisch leven, gaan nu al dood en zullen bij een stijging van de temperatuu­r met 1,5 graad boven het pre-industriee­l tijdperk voor 60 procent verloren zijn. En bij een stijging naar 2 graden helemaal verdwijnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname