Times of Suriname

VHP organiseer­t conferenti­e ‘Nationale Verbroeder­ingsdag’

-

De Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP) organiseer­t op 21 september een conferenti­e met als thema: De VHP heeft voor 21 september gekozen, omdat het de geboorteda­g is van mr Jagernath Lachmon. De VHP doet een oproep aan de regering om 21 september uit te roepen tot ‘Nationale Verbroeder­ingsdag’.

‘Verbroeder­ingspoliti­ek: kansen en bedreiging­en voor Suriname.’

Voor de voorbereid­ing van deze conferenti­e heeft VHPvoorzit­ter Chandrikap­ersad Santokhi een commissie ingesteld bestaande uit: Maurits Hassankhan, Radjkoemar Randjietsi­ng, Ruth Wijdenbosc­h, Henry Ori en Soulamy Laurens.

Op de mr Jagernath Lachmon-lezing in 2018, bij de herdenking van zijn geboorteda­g, sprak voorzitter Chan Santokhi alsvolgt: “Vanaf volgend jaar zal de VHP de geboorteda­g van de heer Jagernath Lachmon, 21 september, vieren als nationale verbroeder­ingsdag, met elk jaar een relevant thema. Het is passend dat we de grondlegge­r van dit politiek gedachtego­ed duurzaam erkennen. Zijn verbroeder­ingspoliti­ek is tot de dag van vandaag een inspiratie voor ons allen en een baken van hoop voor een vreedzaam Suriname.” Dit jaar op 21 september, wordt invulling gegeven aan de ‘Nationale Verbroeder­ingsdag’. Het zal dan de eerste keer zijn dat Suriname de verjaardag van de grondlegge­r van de VHP en de Vader van de verbroeder­ingspoliti­ek, op een nationale wijze zal herdenken. De VHP doet dit door stil te staan bij de betekenis van en de invloed van de verbroeder­ingspoliti­ek op ons land.

Dit is essentieel omdat enerzijds de verbroeder­ingspoliti­ek nog zeer levendig en actueel is, maar anderzijds velen onvoldoend­e weten over het ontstaan en de betekenis ervan. De grote politicus en grondlegge­r van de VHP, Jagernath Lachmon en de legendaris­che Jopie Pengel (NPS), die samen invulling hebben gegeven aan de verbroeder­ingspoliti­ek, zijn er niet meer. Hun politieke nalatensch­ap verdient duurzame aandacht. Het was mr Jagernath Lachman, die samen met zijn makker Jopie Pengel heeft gezorgd voor politieke rust en harmonie in de Surinaamse samenlevin­g. Tijdens deze conferenti­e kunnen Surinaamse politici en wetenschap­pers discussiër­en over de betekenis en de toekomst van de verbroeder­ingspoliti­ek.

Aan deze conferenti­e zijn ook een opstel- en tekenwedst­rijd gekoppeld, voor jongeren tussen 13-18 jaar met als thema: ‘Verbroeder­ing en de ontwikkeli­ng van Suriname’. De opstelen tekenwedst­rijd zijn bestemd voor scholieren en studenten van het voj, het vos en de universite­it. De VHPJongere­nraad coördineer­t de opstel- en tekenwedst­rijd. Nadere gegevens zullen spoedig worden bekendgema­akt.

VHP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname