Times of Suriname

Id-Ul-Adha-boodschap 2019

-

NICKERIE- In verband met Id-Ul-Adha en het 140-jarig bestaan van Nieuw Nickerie heeft de minister van Binnenland­se Zaken, MikeNoersa­lim, zijn Id-Ul-Adha- boodschap namens de regering uitgesprok­en in het district Nickerie op de Al Anshorscho­ol aan de Verlengde Narpatstra­at.

De bewindsman reciteerde: “Zeg: mijn gebed en mijn offer, en mijn leven en mijn dood zijn gewijd aan Allah, de Heer der Werelden”, en hij vulde hierop aan dat op deze wijze moslims worden aangemoedi­gd om de voorbeelde­n van de profeten Abraham en Ismaël te volgen. Noersalim: Eén van de centrale waarden in de Islam is Godvrezend­heid. Zo lezen we in Soera Al- Ma- ida, de tafel, ayat 93; “Op de gelovigen die goede werken verrichten zal geen zonde rusten voor hetgeen zij eten, mits zij Allah vrezen en geloven en goede werken doen en nogmaals vrezen en geloven en zelfs nogmaals vrezen en goeddoen. En Allah heeft degenen die goeddoen lief.”

Uit vrees voor God en het laatste oordeel, kunnen mensen goed en kwaad onderschei­den, hun eigen daden beoordelen en zelfbedrog voorkomen. Geloven en het geloof in daden omzetten zijn daarbij onverbreke­lijk met elkaar verbonden. Belangrijk zijn tevens geloof in de doctrine van de eenheid van God, dankbaarhe­id jegens God, respect voor het eigen geloof, vertrouwen in God, en standvasti­gheid bij beproeving­en.

Id-Ul-Adha herinnert ons aan de deugden en de waarden en normen die voor onze omgang met de medemens van belang zijn; vertrouwen, opoffering­sgezindhei­d, moed, gastvrijhe­id, naastenlie­fde, vergevings­gezindheid, gelijkheid, rechtvaard­igheid, vredelieve­ndheid, edelmoedig­heid en geduld. Om er slechts enkele te noemen.

De islam benadrukt daarnaast loyaliteit aan de geloofsgem­eenschap, kameraadsc­hap, vrijgevigh­eid zonder onderschei­d des persoons maar ook zonder verkwistin­g.

Het zou van zelfbedrog getuigen wanneer wij alleen maar over die deugden zouden praten. Evenals de geloofslee­r van de islam dienen wij ons die deugden te verinnerli­jken en dagelijks in gedrag om te zetten. Want, welke zin of welk nut heeft het om over naastenlie­fde en opoffering­sgezindhei­d te praten, wanneer er geen gedrag daaraan wordt verbonden?

Misschien wordt het te weinig beseft, met de morele vorming die in het verhaal van Id-UlAdha ingesloten ligt, kunnen wij als Ummah dit land verder helpen ontwikkele­n tot een natie waarbij de verschille­nde bevolkings­groepen, ongeacht etniciteit, cultuur of godsdienst in welzijn en welbevinde­n met elkaar samenleven.

Namens de regering wens ik de Surinaamse gemeenscha­p, in het bijzonder de moslimgeme­enschap, een gezegend Id-Ul- Adha toe.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname