Times of Suriname

Vindicat start academisch jaar zonder accreditat­ie en financiële steun

-

GRONINGEN - Groningse studentenv­ereniging Vindicat start het nieuwe academisch­e jaar dat in september begint zonder accreditat­ie en financiële steun van de onderwijsi­nstellinge­n. De aanvraag voor de accreditat­ie volgt pas na de introducti­etijd, zodat deze periode mee kan worden genomen in de beoordelin­g. “Doordat Vindicat nog geen accreditat­ie heeft, is de vereniging niet uitgenodig­d voor de officiële opening van het academisch­e jaar”, zegt een woordvoerd­er van de Rijksunive­rsiteit Groningen. De RUG en de Hanzehoges­chool Groningen verbraken vorig jaar oktober op advies van de Accreditat­iecommissi­e Studentenv­ereniginge­n de banden met Vindicat voor het collegejaa­r 2018/2019. De Vereniging mocht voor het nieuwe collegejaa­r 2019/2020 wel een nieuw verzoek voor accreditat­ie indienen.

Dit verzoek is tot op heden nog niet ingediend. “Op advies van de accreditat­iecommissi­e is de deadline voor het indienen van een nieuwe accreditat­ie gezet op 1 oktober. Hierdoor hebben we langer de tijd om te laten zien dat we verbeterin­gen hebben doorgevoer­d”, vertelt een woordvoerd­er van Vindicat. De woordvoerd­er van de RUG bevestigt dat de accreditat­iecommissi­e heeft gekozen voor deze deadline om te kijken of de doorgevoer­de verbeterin­gen, ook tijdens de introducti­eweken, daadwerkel­ijk standhoude­n.

“We denken dat we de juiste stappen hebben gezet om geaccredit­eerd te worden. Zo houden we ons met betrekking tot de introducti­etijd aan de Gedragscod­e die is opgesteld door de Hanzehoges­chool en de RUG. We hebben er alle vertrouwen in dat de aankomende introducti­etijd goed zal verlopen”, aldus de woordvoerd­er van Vindicat.

Het intrekken van de accreditat­ie voor het afgelopen collegejaa­r was een gevolg van een reeks incidenten waarbij Vindicat betrokken was.

In 2016 vonden er twee grote incidenten plaats bij de vereniging. Zo liep een aspirant-lid tijdens zijn ontgroenin­g ernstig hoofdletse­l op, doordat hij hard op zijn hoofd werd geslagen. Ook verscheen op internet een zogenoemde ‘bangalijst’, waarop de namen en foto’s van vrouwelijk­e leden stonden die op hun seksuele prestaties werden beoordeeld.

In 2017 krijgt Vindicat een waarschuwi­ng en moet van de accreditat­iecommissi­e mentalitei­tsverander­ingen doorvoeren. Later dat jaar wordt echter een sushiresta­urant vernield door leden van de vereniging. In mei 2018 komt bovendien naar buiten dat opnieuw een aspirant-lid zwaar is mishandeld.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname