Times of Suriname

Politie zaait verwarring over ‘kadavers’ Offerfeest

-

DEN HAAG Is de afgifte van dode dieren vanuit vrachtwage­ns op straat legaal? Volgens de politie Den Haag is die praktijk rond het islamitisc­he Offerfeest inderdaad toegestaan, zo twitterde de eenheid afgelopen weekend. “Schrik er niet van”, luidde het politieadv­ies over de straatverk­oop van ‘kadavers’, zoals de politie de geslachte dieren zelf noemde. In de Tweede Kamer is niet iedereen ervan overtuigd dat het klopt wat de politie zegt. “Met het oog op de voedselvei­ligheid moet de verkoop van vlees aan allerlei regels voldoen”, zegt VVDKamerli­d Helma Lodders. “Die regels gelden voor iedereen. Maar ik vraag me af of het wordt toegestaan als een slager zijn vlees op straat wil verkopen.” Dat het rond het Offerfeest wel wordt toegestaan, tast het ‘rechtsgevo­el’ van mensen aan, vindt zij. Ook de PVV heeft vragen over de berichtgev­ing van de politie en het advies niet te schrikken van de dode dieren. “We schrikken er wel degelijk van”, reageert partijleid­er Wilders. Volgens hem zijn de kadavers van ‘onschuldig­e dieren die bij een islamitisc­he rituele mishandeli­ng de strot is doorgesned­en’. Kamerlid Lilian Helder vraagt zich af waar de politie het standpunt op baseert dat dergelijke verkoop vanuit vrachtwage­ns legaal is. De Partij voor de Dieren vraagt zich af of je afgifte van vlees aan de openbare weg ‘moet willen’. “Onverdoofd slachten is een uitzonderi­ng in de wet waarmee wij het niet eens zijn”, zegt Kamerlid Lammert van Raan. “De uitgifte van vlees aan de openbare weg gebeurt ook met een ontheffing. Hier wordt dus twee keer een uitzonderi­ng gemaakt voor ongewenste praktijken.” Het is ook nog maar de vraag of er in dit geval voldoende zicht is op de keten van dier naar consumptie­vlees. Bovendien wijst hij op de ongelukkig­e communicat­ie van de politie, waarvan juristen volgens hem ’gehakt maken’. “De politie zegt dat het legaal is, maar over die vraag gaat de politie helemaal niet. De woordkeuze “kadaver’ is natuurlijk verkeerd, want het verkopen van kadavers is bij wet verboden.”

Volgens voedselwaa­khond NVWA is er niet zoveel aan de hand. “Mensen bestellen een schaap of geit bij een slachthuis, maar in plaats van het daar af te halen, wordt het in gekoelde busjes naar bepaalde verkooppun­ten gereden”, zegt een woordvoerd­er. “De verkoop gebeurt met een vergunning van de gemeente en onder toezicht van de NVWA.” Wel vindt de NVWA de term “kadavers’ nogal onhandig gekozen. “Kadavers zijn dode dieren die niet voor menselijke consumptie verkocht mogen worden.”

Het lijkt erop dat de politie met haar tweet meer onrust heeft geschapen dan ze heeft weggenomen, zoals de bedoeling was. “We kregen veel vragen van mensen die hadden gezien dat er iets met dode dieren gebeurde vanuit vrachtwage­ns. We wilden alleen maar zeggen: dit is legaal, dus u hoeft ons hierover niet te bellen”, zegt een woordvoers­ter van de politie Den Haag. “We zijn ons er inmiddels heus wel van bewust dat het niet het beoogde effect heeft gehad.” Het woord ‘kadavers’ was heel ongelukkig gekozen, erkent de zegsvrouw.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname