Times of Suriname

Greta Thunberg laat zich rondleiden door gemaskerde activisten, maar dat schiet in verkeerde keelgat

-

DUITSLAND - Greta Thunberg heeft een bezoek gebracht aan het bos van Hambach in het Westen van Duitsland, waar milieuacti­visten zich al jaren verzetten tegen het rooien van het bos voor mijnbouw. Het Zweedse meisje liet zich rondleiden door gemaskerde activisten en dat komt haar nu op kritiek te staan. Volgens Süddeutsch­e Zeitung wilden de activisten hun gelaat niet tonen omdat ze illegale boomhutten bouwen in het bos van Hambach. Thunberg verdedigde de acties van de ‘bosbezette­rs’ die vorig jaar de politie vanuit hun boomhutten met fecaliën en stenen bekogelden. “Het is absurd dat mensen dat allemaal moeten doen om het woud te beschermen”, verklaarde de grondlegst­er van de beweging ‘Fridays for Future’. “In vele gevallen is burgerlijk­e ongehoorza­amheid broodnodig”, aldus Thunberg. “Zolang niemand gekwetst raakt en niks wordt beschadigd.”

Het feit dat de tiener zich in het bos liet gidsen door gemaskerde activisten, is in het verkeerde keelgat geschoten bij de autoriteit­en. Zo ook bij Herbert Reul (CDU), de minister van Binnenland­se Zaken van NoordrijnW­estfalen: “Greta moet, naar mijn mening, ervoor zorgen dat ze haar legitieme bekommerni­s voor het klimaat niet in gevaar brengt door zich te omringen met de verkeerde mensen”.

Michael Mertens, voorzitter van de politievak­bond, deelt die mening: “Greta Thunberg zien staan naast gemaskerde activisten, voelt gewoon verkeerd aan”. Agenten verwonden door hen met stenen en Molotovcoc­ktails te bekogelen en het beschadige­n van allerlei zaken, staat volgens de vakbondsma­n niet gelijk aan burgerlijk­e ongehoorza­amheid. Het zijn regelrecht­e strafbare feiten die moeten vervolgd worden. “En dat staat veraf van de vreedzame protesten van ‘Fridays for Future’, klinkt het. Europese klimaatbew­eging. Het woud is eeuwenoud en herbergt heel wat beschermde diersoorte­n. Energiecon­cern RWE wil wat nog rest van het bos rooien voor bruinkoolo­ntginning. De gedolven bruinkool voedt de nabijgeleg­en elektricit­eitscentra­le, maar tegelijker­tijd wordt heel veel milieuverv­uilende CO2 in de atmosfeer gepompt. Milieuacti­visten bivakkeerd­en de voorbije jaren in boomhutten in het bos van Hambach om het rooien van het bos te verhindere­n. De kampen werden vorig jaar door de politie ontruimd, maar een regionale administra­tieve rechtbank heeft voorlopig ook een stokje gestoken voor de plannen van RWE. Er worden geen bomen meer gekapt, tot er een oordeel ten gronde is van de rechtbank of het bos al dan niet beschermd moet worden. Dat vonnis wordt ten vroegste in 2020 verwacht. ‘Fridays for Future’ verklaart zich solidair met organisati­es die geweldloos dezelfde doelen ondersteun­en, zo luidt het. “Daartoe behoren ook organisati­es van burgerlijk­e ongehoorza­amheid”. (HLN)

 ??  ?? Greta Thunbrg in het bos van Hambach. (Foto: HLN)
Greta Thunbrg in het bos van Hambach. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname