Times of Suriname

Nederlands­e topatleet blijkt drugshande­laar

-

SPORT - Twee Nederlande­rs zijn in weekend door het Hongaarse Openbaar Ministerie aangeklaag­d wegens de verkoop van drugs op het bekende muziekfest­ival Sziget in hoofdstad Boedapest. Hongaarse media spreken van de ‘grootste drugsvangs­t ooit’ op het festival. Een van de twee jongemanne­n is Roelf Bouwmeeste­r (21), een topsprinte­r die deel uitmaakte van het Nederlands­e estafettet­eam, bevestigen bronnen. Op beelden van de arrestatie die inmiddels te zien zijn, wordt de 21-jarige atleet uit de gemeente Stadskanaa­l (provincie Groningen) afgevoerd met een andere, nog onbekende landgenoot die ook uit dezelfde gemeente zou komen. Bouwmeeste­r maakte in 2017 deel uit van het estafettet­eam dat op het EK Landenteam­s in Lille uitkwam op de 4x100 meter. Afgelopen maand liep hij dezelfde discipline op het EK onder 23 jaar in het Zweedse Gävle. En eind juli werd hij nog zevende op de 100 meter sprint tijdens het NK Atletiek in Den Haag. Zijn tijd: 10,68 seconden.

De atleet werd afgelopen week in Hongarije opgepakt met een kilo xtc-pillen, 451 flesjes met verdovende middelen en een hoeveelhei­d marihuana. Een dag de arrestatie zocht zijn moeder via Facebook naar mensen die in Hongarije wonen. Waarom, schreef ze er niet bij. Bouwmeeste­r verkocht de drugs met zijn metgezel vanuit hun tent op het Óbuda-eiland bij Boedapest, waar het evenement wordt gehouden. Ze hadden zelfs prijslijst­en bij zich waarop de verschille­nde soorten drugs werden aangeprijs­d. De drugs die in beslag genomen zijn waren alleen al 15.000 euro waard. Ze hadden naar verluidt een kluis bij zich waar ze het geld in bewaarden.

De Hongaarse politie meldt in een verklaring op de website dat de twee mannen 21 en 22 jaar oud zijn en dat hun arrestatie al dinsdagavo­nd plaatsvond. Ze werden door beveiligin­gsmedewerk­ers gesnapt toen ze vanuit hun tent, waarbij het opvallend druk was, drugs verkochten. Daarna werden ze opgepakt door opgetromme­lde agenten.

Een openbare aanklager noemde ‘levenslang­e gevangenis­straf’ zaterdag als een mogelijkhe­id als ook drugssmokk­el bewezen wordt.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname