Times of Suriname

Miljoenen Android-telefoons bevatten vooraf geïnstalle­erde malware

-

Op miljoenen Androidtel­efoons is malware gevonden in apps die door de fabrikante­n worden geïnstalle­erd vóór de verkoop, meldt CNET dat zich baseert op een presentati­e van een Googleveil­igheidsond­erzoeker. Malware in apps die in de Play Store gedownload kunnen worden, vormt al langer een bedreiging voor Androidgeb­ruikers. Googles onderzoeks­team waarschuwt deze keer echter voor malware in apps die door smartphone­producente­n Het gaat daarbij om budgetsmar­tphones die gebruikmak­en van apps van externe partijen, die bedoeld of onbedoeld malware bevatten. Grotere producente­n zoals

worden

geïnstalle­erd. Samsung en LG gebruiken dit soort apps waarschijn­lijk niet. Ook op Googles Pixeltelef­oons staan deze apps hoogstwaar­schijnlijk niet. Volgens Googleveil­igheidsond­erzoeker Maddie Stone vormt de vooraf geïnstalle­erde malware een grote dreiging, doordat antivirusp­rogramma’s de schadelijk­e software niet detecteren. Ook is de malware lastiger te verwijdere­n. De apps kunnen alleen verwijderd worden als de producent een beveiligin­gsupdate uitbrengt.

Stone onderzocht verschille­nde vooraf geïnstalle­erde apps die malware bevatten. Deze apps werden voor zo’n 225 telefoonpr­oducenten gebruikt, waarbij miljoenen gebruikers werden getroffen. De malware maakte het mogelijk om Android-telefoons op afstand over te nemen en ongemerkt apps te installere­n. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname