Times of Suriname

Straling fors omhoog bij explosie Archangels­k

-

RUSLAND - De nucleaire straling die vrijkwam bij een explosie in een Russisch nucleair onderzoeks­centrum bij Archangels­k, was vier tot zestien keer hoger dan normaal is voor dat gebied. Dit heeft de meteorolog­ische dienst van Rusland gisteren op zijn website gezet. De explosie was 8 augustus naar verluidt tijdens een proef met een nieuwe raketmotor, mogelijk voor een nieuwe raket die vanaf een vaartuig moet worden afgevuurd. Het onderzoeks­centrum van Rosatom ligt aan de kust naast Severodvin­sk, ruim 35 kilometer ten westen van de havenstad Archangels­k. De gemeente Severodvin­sk meldde meteen dat de straling er korte tijd erg hoog is geweest.

Bij het ongeluk zijn volgens de Russische autoriteit­en vijf ingenieurs van Rosatom om het leven gekomen. Medisch personeel dat na de ontploffin­g bijstand verleende, is volgens persbureau TASS naar Moskou gestuurd voor medisch onderzoek. Zij zouden verklaring­en hebben getekend dat ze hun mond houden over dit incident. Er is niets bekendgema­akt over wat er precies ontplofte en wat de oorzaak was. De Russische autoriteit­en hebben inwoners van het nabijgeleg­en Njonoksa dringend aanbevolen hun dorp te verlaten, nu in de buurt werkzaamhe­den plaatsvind­en na het ongeluk met de raketmotor.

“We hebben een kennisgevi­ng ontvangen over de geplande activiteit­en van de militaire autoriteit­en. In dit verband is de inwoners van Njonoksa gevraagd om het grondgebie­d van het dorp te verlaten vanaf 14 augustus”, aldus de autoriteit­en in Severodvin­sk.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname