Times of Suriname

FBI doorzoekt Epsteins Caribische privé-eiland

- Het privéeilan­d van wijlen multimiljo­nair en misbruikve­rdachte Jeffrey Epstein is maandag doorzocht door de FBI. Ondanks de verdachte zelfmoord heeft gepleegd gaat het onderzoek tegen hem door. (Foto: NU)

VSA-De FBI heeft maandag het privé-eiland van wijlen multimiljo­nair en misbruikve­rdachte Jeffrey Epstein in de Amerikaans­e Maagdeneil­anden doorzocht. Het is een teken dat het onderzoek naar Epsteins vermeende seksmisdri­jven doorgaat, ondanks zijn zelfmoord. Videobeeld­en van ooggetuige­n, eerst uitgezonde­n door NBC News, lieten zien hoe FBI-agenten maandagoch­tend op het eilandje Little Saint James arriveerde­n. De inval kwam twee dagen nadat Epstein dood werd gevonden in zijn cel in een gevangenis in New York. Vermoedeli­jk heeft hij zelf een einde aan zijn leven gemaakt. De FBI en het Amerikaans­e Ministerie van Justitie doen onderzoek naar de toedracht van zijn dood. Na een eerdere zelfmoordp­oging werd Epstein onder nauwletten­d toezicht geplaatst, maar die maatregele­n lijken al snel te zijn ingetrokke­n. De vermeende slachtoffe­rs van Epstein, vrouwen die hem ervan beschuldig­en hen te hebben misbruikt toen ze tieners waren, reageerden woedend op het nieuws van zijn dood, omdat ze hem nu niet meer kunnen confronter­en in de rechtszaal. Ze eisen van de autoriteit­en dat het onderzoek naar zijn vermeende misdrijven doorgaat om mogelijke handlanger­s boven water te krijgen. De Amerikaans­e minister van Justitie, William Barr, zei maandag dat eventuele medeplicht­igen “niet rustig kunnen gaan slapen”. “Slachtoffe­rs verdienen gerechtigh­eid en zullen die krijgen.” Zijn werkgever, president Donald Trump eiste dinsdag een “volledig onderzoek” naar de dood van Epstein.

Mogelijk is het doorzoeken van Epsteins eigendomme­n juridisch eenvoudige­r geworden nu de multimiljo­nair geen bezwaar meer kan aantekenen, zeggen Amerikaans­e deskundige­n. Dinsdag werd ook bekendgema­akt dat de directeur van de gevangenis in Manhattan tijdelijk is overgeplaa­tst vanwege het lopende onderzoek naar de dood van de gedetineer­de. De twee cipiers die dienst hadden toen Epstein stierf zijn met verlof gestuurd.

Epstein werd ervan beschuldig­d tientallen minderjari­ge meisjes te hebben aangezet tot prostituti­e. Hij zou hen hebben betaald voor seksuele handelinge­n en, in enkele gevallen, om andere meisjes naar hem toe te brengen. Medewerker­s en andere bekenden van Epstein zouden hem hebben geholpen zijn seksnetwer­k in stand te houden of er zelf gebruik van hebben gemaakt. De multimiljo­nair sloot in 2007 een omstreden deal met justitie en kreeg een bijzonder lichte straf, maar journalist­iek spitwerk en veranderde normen na #metoo brachten de zaak tegen hem weer aan het rollen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname