Times of Suriname

Opruimwerk­zaamheden van looddeeltj­es bij Notre-Dame van start

-

FRANKRIJK - De Franse autoriteit­en zijn gisteren, ongeveer vier maanden na de verwoesten­de brand in de Notre-Dame, begonnen met een grootschal­ige actie om vrijgekome­n looddeeltj­es op te ruimen. Straten, pleinen en straatmeub­ilair worden grondig gereinigd.

In het dak van de uitgebrand­e torenspits van de NotreDame zat bijna 400 ton lood verwerkt, dat in de omgeving is terechtgek­omen. De komende weken is de omgeving van de kathedraal afgezet, melden Franse media.

Eerst worden de straten onder hoge druk gereinigd met water en wasmiddel. Daarna wordt op bepaalde oppervlakt­en een soort blauwe gel gespoten, waar de looddeeltj­es aan vast zullen plakken. De gel moet drie dagen lang drogen en wordt daarna verwijderd. Een proces dat ook nog vijf dagen in beslag zal nemen.

Eerder werden al de scholen en kinderdagv­erblijven in de omgeving van de NotreDame schoongema­akt, nadat de journalist­ieke onderzoeks­website Mediapart aan het licht bracht dat er hoge concentrat­ies lood zijn gemeten in de bodem in de directe omgeving van de Notre-Dame.

De gemeten waarden zouden de loodnorm vier- tot zevenhonde­rd keer overschrij­den. Deze informatie is niet openbaar gemaakt door de Franse autoriteit­en, stelt het onderzoeks­medium. Hoe hoog de concentrat­ies lood in de omgeving van de Notre-Dame zijn, is onbekend. Ook is niet precies duidelijk hoe groot de gezondheid­srisico’s zullen zijn. Na de grootschal­ige opruimacti­e zullen er nieuwe metingen worden verricht.

Het metaal lood werd vroeger veel gebruikt in de woningbouw, maar ook in batterijen, accu’s en verf. Blootstell­ing aan lood kan gezondheid­srisico’s met zich meebrengen.

(NU)

 ??  ?? Iemand van de opruimings­dienst is bezig met werkzaamhe­den. (Foto: NU)
Iemand van de opruimings­dienst is bezig met werkzaamhe­den. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname