Times of Suriname

Lagere rentes drukken kapitaalbu­ffer Aegon

-

AMSTERDAM Verzekerin­gsmaatscha­ppij Aegon heeft in de eerste helft van het jaar zijn kapitaalbu­ffers zien zakken in vergelijki­ng met eind vorig jaar. Dat is althans de gemiddelde verwachtin­g van marktkenne­rs gepeild door de financiële instelling zelf. Aegon komt donderdag voorbeurs met zijn halfjaarci­jfers. De kapitaalbu­ffer (Solvency II) komt naar verwachtin­g uit op 204 procent, tegenover 211 procent eind vorig jaar. De kapitaalbu­ffer van de Nederlands­e tak daalt naar verwachtin­g van kenners bij JPMorgan nog veel sterker, tot de lage kant van door de Aegon zelf opgestelde bandbreedt­e. De analisten wijzen onder meer op de verminderd­e winstgeven­dheid vanwege de lagere rentestand­en. De prijsstijg­ingen op de aandelenma­rkt waren volgens JPMorgan wel een meevaller voor Aegon.

De onderligge­nde brutowinst komt volgens de consensus lager uit. Deze bedraagt waarschijn­lijk 988 miljoen euro. Een jaar geleden was dat nog ruim één miljard euro. Onder de streep blijft er wel meer geld over: de nettowinst gaat van 491 miljoen euro naar 860 miljoen euro. Het resultaat werd vorig jaar gedrukt door een verlies op de verkoop van de Ierse activiteit­en en beleggings­verliezen. Dividend

De aandeelhou­ders van Aegon zouden een beloning in lijn met het einde van vorig jaar kunnen verwachten. Het dividend komt in de eerste helft van het jaar volgens de consensus uit op 0,15 euro per aandeel.

De aandacht bij de handelsupd­ate gaat ook uit naar de recent aangekondi­gde bestuurswi­ssel. Topman van concurrent NN Group, Lard Friese, neemt volgend jaar het roer over van de huidige baas Alex Wynaendts.

Analisten hebben hooggespan­nen verwachtin­gen over de komst van Friese. Volgens KBC Securities kan hij de reeds aangekondi­gde reorganisa­tie bij Aegon in goede banen leiden. Kenners bij ING benadrukke­n dat Friese bekendstaa­t om zijn drive en sterke focus op prestaties. Hij zou de strategisc­he koers van de verzekeraa­r moeten gaan bepalen.

(Beursduive­l/Foto:NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname