Times of Suriname

Ondergrond­se afvoerbuiz­en Anton Dragtenweg kunnen het elk moment begeven

-

PARAMARIBO - De afvoerbuiz­en die ondergrond­s lopen vanuit het pompgemaal op de hoek van de David Simonsstra­at en Anton Dragtenweg naar de Surinameri­vier, moeten dringend gerepareer­d worden. Iedere keer als de pomp wordt aangezet, borrelt water op en komt op het wegdek terecht. “Het is net een tikkende tijdbom die het elk moment kan begeven”, zegt pompbeheer­der en vakbondsma­n Michael Sallons.

“Iedere keer als de pomp wordt aangezet kunnen de ondergrond­se buizen de druk niet aan. En omdat de connecties van de buizen vanaf dat deze werden geïnstalle­erd al niet goed waren, borrelt er ieder keer water op en dat komt dan naar boven op het wegdek terecht. Nu het zwaar regent valt het iedereen op omdat het nu vaker gebeurt, maar al jaren terug heb ik aangegeven dat de connecties niet goed zijn gedaan. De weg is al verzakt en als er niet gauw iets hieraan wordt gedaan zal het alsmaar erger en erger worden”, legt Sallons uit.

Minister Vijay van Openbare Chotkan Werken, Transport en Communicat­ie oriënteerd­e zich dinsdagavo­nd op verschille­nde plekken,waaronder ook bij het pompgemaal op de hoek van de Anton Dragtenweg en David Simonsstra­at. Volgens hem is er geen sprake van een breuk. Hij zegt dat voor herstel van de schade op deze plek een deel van de weg zal moeten worden opengebrok­en om het probleem te verhelpen. Daarna zal de plaats weer geasfaltee­rd moeten worden. Wanneer de buizen zullen worden aangepakt kan hij niet aangeven. “We willen het liever vandaag dan morgen doen. We zorgen ervoor dat het heel snel wordt aangepakt”, zei Chotkan. De minister bezocht dinsdag enkele van de pompgemale­n op Paramaribo-Noord en gaf aan dat er tijdens de zware regenbui sprake was van stroomuitv­al te Geyersvlij­t, met als gevolg dat drie pompgemale­n te Leonsberg, Boomskreek en Geyersvlij­t uitvielen. “We hebben de pompen niet op tijd kunnen aanzetten”, zegt hij. Hij zegt dat het ging om zware wateroverl­ast die is ontstaan vanwege extreme regenval binnen korte tijd. Toen er weer stroom beschikbaa­r was, werden de pompen aangezet. De minister zegt dat het na uren lukte om de plaatsen weer droog te krijgen. Hij geeft aan dat de komende periode de diverse sluizen en pompgemale­n bekeken zullen worden. Ook zegt hij dat er gewerkt wordt om de pompen te vervangen. Volgens hem zou de wateroverl­ast niet zo extreem zijn, als de pompen tijdig waren aangezet.

De minister zegt dat er na de extreme regenval ook eraan is gewerkt om de Boomskreek die dichtbegro­eid was, schoon te maken. Als een andere oorzaak van wateroverl­ast merkt hij op het gooien van vuil in de trenzen. Het gaat dan erom dat personen petflessen en vuilniszak­ken in de trenzen gooien en het niet nauw nemen met het milieu. MN/WJ

 ??  ?? Doordat de ondergrond­se afvoerbuiz­en aan de Anton Dragtenweg de druk niet aankunnen als de pomp wordt aangezet, borrelt er bij de connecties van de buizen water op en komt dat op het wegdek terecht. (Action-foto: Shaylendra Jarbandhan)
Doordat de ondergrond­se afvoerbuiz­en aan de Anton Dragtenweg de druk niet aankunnen als de pomp wordt aangezet, borrelt er bij de connecties van de buizen water op en komt dat op het wegdek terecht. (Action-foto: Shaylendra Jarbandhan)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname