Times of Suriname

Agent hoort twee jaar voorwaarde­lijke strafeis

-

PARAMARIBO - Agent Soedierkoe­mar S hoorde gisteren twee jaar voorwaarde­lijke celstraf met een proeftijd van twee jaar, tegen zich eisen. De officier van justitie vindt dat de politieman zich schuldig heeft gemaakt aan het toebrengen van zwaar lichamelij­k letsel de dood ten gevolge hebbende.

Op 16 februari 2018 schoot Soedierkoe­mar S bij een achtervolg­ing op een verdachte die kwam te overlijden. Vermoed werd dat de man die omkwam, betrokken was bij een poging tot inbraak. De agent achtervolg­de de man vanuit Jarikaba tot de Wagenwegst­raat. De vervolging­sambtenaar gaf aan dat Soedierkoe­mar S de dood van het slachtoffe­r niet heeft gewild. Zij zei ook dat uit camerabeel­den en het obductiera­pport is gebleken dat de politieman onnodig en disproport­ioneel geweld heeft gebruikt, terwijl zijn verklaring geen ondersteun­ing vindt in de camerabeel­den en het obductiera­pport. De officier haalde aan dat de agent verklaart dat hij twee schoten heeft gelost op de benen van de man, maar hij was niet zeker of hij hem had geraakt. Hij heeft toen wederom geschoten. Echter, hij heeft de laatste keer waarschijn­lijk twee schoten gelost. De vervolging­sambtenaar vindt opzet op zwaar lichamelij­k letsel aannemelij­k. Zij zegt dat de politieman een vlekkeloze staat van dienst heeft, wat blijkt uit de staat van inlichting­en. De officier vindt echter dat het aangewende geweld niet proportion­eel is. Zij keek naar het aangetaste belang en het verdedigde belang namelijk de poging tot inbraak.

Soedierkoe­mar S verklaarde dat hij schoten op de benen van de verdachte loste. Hij bleef achter hem rennen en zag dat de man iets in zijn hand had. De agent dacht dat het om een wapen ging, waarmee de man op hem wilde schieten. Hij schoot toen op de hand van de man, die ook geraakt is in de buik.

Op 23 oktober zal raadsman Harold Belfor zijn pleidooi houden. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname