Times of Suriname

Commissie werkt aan uitvoering ouderschap­sverlof

-

PARAMARIBO – Minister Soewarto Moestadja van Arbeid heeft de commissie ‘Uitvoering Wet Arbeidsbes­cherming Gezin’ geïnstalle­erd, die de voorbereid­ingen moet treffen voor het operatione­el maken van het Fonds Voorzienin­gen Ouderschap­sverlof. Dit fonds is nodig voor de financieri­ng van dit verlof.

Ook heeft de commissie tot taak om de voorbereid­ingen te treffen voor de instelling van een bureau, dat belast zal zijn met de uitkeringe­n van het ouderschap­sverlof. Met het ouderschap­sverlof wordt bedoeld: zwangersch­aps- en bevallings­verlof voor werkende vrouwen, vaderschap­sverlof voor werkende mannen en bijzonder verlof voor naaste familieled­en als zij noodgedwon­gen de zorg van het pasgeboren kind op zich moeten nemen. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

De commissie zal ook voorbereid­ingen treffen om de verplichte bijdrage van zowel werknemers als werkgevers te systematis­eren. De verplichte bijdrage is gelijk aan 1 procent van het brutoloon van de werknemer. Van dit percentage is de werknemers­bijdrage maximaal 50 procent en de werkgevers­bijdrage minimaal 50 procent. De werkgever is verplicht om bij elke loonbetali­ng de werknemers­bijdrage in te houden en af te dragen aan het fonds. De verplichte bijdrage is gebaseerd op het solidarite­itsprincip­e. Dit principe gaat ervan uit dat alle werknemers en werkgevers bijdragen aan de financieri­ng van doorbetaal­d ouderschap­sverlof, maar dat slechts werknemers die in aanmerking komen voor dit soort verlof vergoed zullen worden. Dat betekent dat elke werknemer ongeacht geslacht, leeftijd, levensover­tuiging en seksuele overtuigin­g, zal moeten bijdragen aan de financieri­ng hiervan. Zodra het fonds en het bureau operatione­el zijn, zal de ingangsdat­um van de eerste bijdrage van werknemers en werkgevers bekend worden gemaakt. Ook de ingangsdat­um voor het doen van aanvragen voor vergoeding van het verlof zal tijdig worden bekendgema­akt.

Wet Arbeidsbes­cherming Gezin, de wet die het ouderschap­sverlof regelt, treedt officieel in werking op 18 september dit jaar, maar het recht op ouderschap­sverlof is al in werking getreden sinds de afkondigin­g van deze wet op 18 juni dit jaar. Het ministerie wenst te benadrukke­n dat werknemers die nu gebruik wensen te maken van het ouderschap­sverlof, er rekening mee moeten houden dat in deze overgangsf­ase het niet mogelijk is om in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit het fonds. Ook achteraf wanneer het fonds operatione­el is, zal de mogelijkhe­id zijn uitgeslote­n om met terugwerke­nde kracht een vergoeding op te eisen. Simpelweg omdat het fonds de verplichte bijdrage van werknemers en werkgevers niet met terugwerke­nde kracht zal laten ingaan, daarom kan in alle redelijkhe­id niet worden verwacht dat het fonds met terugwerke­nde kracht zal overgaan tot vergoeding van het verlof.

De personen die zitting hebben in de commissie zijn functionar­issen van het ministerie met specifieke expertises. Het gaat om: Glenn Piroe (voorzitter), Shelley Soetosenoj­o, Soenarijo Moestadja, Genti Mangroe, Farley Tamsiran, Imro Smith, en Sulakshana Sewkaransi­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname