Times of Suriname

Caricom verstevigt relatie met Kenia

-

PARAMARIBO - De Caribbean Community (Caricom) heeft de relatie met Kenia verstevigd. Dit gebeurde tijdens een meeting van de organisati­e en president Uhuru Muigai Kenyatta van Kenia op Barbados. President Desi Bouterse werd op 8 en 9 augustus door minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenland­se Zaken (BUZA) vertegenwo­ordigd tijdens deze bijeenkoms­t. Dit meldt BUZA in een persberich­t.

De president van Kenia was in Barbados op staatsbezo­ek. Op initiatief van premier Mia Mottley van Barbados hebben Caricom-lidlanden deelgenome­n aan een speciale ontmoeting met de president van Kenia en zijn delegatie. In het belang van het samen optrekken van de Caricomlan­den en de Afrikaanse Unie, benadrukte de minister van BUZA de noodzaak voor een mechanisme voor structuree­l overleg tussen de Caribische en de Afrikaanse regio’s. Het voorgaande zal door beide zijden worden uitgewerkt, om te komen tot concrete voorstelle­n. Het samen optrekken zal ook van belang zijn bij internatio­nale vraagstukk­en, met name bij het klimaatvra­agstuk. Minister Pollack-Beighle vestigde ook de aandacht op de potentie van de Caricom en het Afrikaanse continent op cultureel gebied, toerisme en handel. Het tot stand brengen van een luchtverbi­nding tussen de twee regio’s is als vereiste aangemerkt ter bevorderin­g van de handel en toerisme tussen de gebieden. Pollack-Beighle gaf daarbij aan dat Suriname met zijn strategisc­he ligging een belangrijk­e rol hierin te vervullen heeft.

President Uhuru Kenyatta onderschri­jft het belang van het samen optrekken binnen de organisati­e van Afrikaanse, Caribische en Pacifische staten en ook in de internatio­nale arena. Hij gaf aan dat het geen geheim is dat de Caricom en Afrika een hechtere samenwerki­ng wensen te hebben. De ontmoeting tussen Kenyatta en de Caricom-leiders wordt, naar zeggen van het Keniaanse staatshoof­d, gedreven door de gedeelde geschieden­is en gezamenlij­ke toekomst van mensen van Afrikaanse komaf.

Het staatshoof­d zal zich sterk maken dat Afrika en Caricom met één stem optreden bij de post Cotonouond­erhandelin­gen. Verder onderstree­pte de bewindsman de noodzaak voor een mechanisme ter bevorderin­g van de politieke, economisch­e en sociaal-culturele banden tussen Caricom en Afrika. Intussen zal tussen de Caricom en de Afrikaanse Unie een MoU worden onderteken­d ter verstevigi­ng van de betrekking­en tussen de regio’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname