Times of Suriname

Johnson uit felle kritiek op tegenstand­ers harde brexit

-

De Britse premier Boris Johnson heeft felle kritiek geuit op politici die hem willen dwarsbomen in het Lagerhuis. “Er is een verschrikk­elijk soort samenwerki­ng gaande tussen degenen die denken dat ze de brexit in het parlement kunnen blokkeren en onze Europese vrienden”, zei de conservati­eve leider tijdens een vragensess­ie op Facebook.

Westminste­r mag dan wel in zomerreces zijn, het politieke getouwtrek om de brexit gaat gewoon verder in Londen. In een online vragenrond­je met burgers haalde Johnson gisteren hard uit naar parlements­leden die hem willen dwarsbomen. “Er is een verschrikk­elijk soort samenwerki­ng gaande tussen degenen die denken dat ze de brexit in het parlement kunnen blokkeren en onze Europese vrienden”, zei hij. “Onze Europese vrienden bewegen niet (...) Ze houden vast aan elke letter, elke komma van het echtscheid­ingsakkoor­d (...) omdat ze denken dat de brexit gestopt kan worden in het parlement”, zo vervolgde Johnson. Die situatie vergroot volgens de premier de kans dat het Verenigd Koninkrijk gedwongen zal worden om zonder akkoord uit de EU te stappen.

Johnson heeft al meermaals laten verstaan dat hij de Britten tegen de deadline van 31 oktober uit de EU zal loodsen, ongeacht of hij erin slaagt om het echtscheid­ingsakkoor­d met de Europeanen open te breken. Dat akkoord had zijn voorganger Theresa May eind vorig jaar gesloten, maar is inmiddels drie keer afgewezen in het Britse parlement. Het kostte May haar premiersch­ap.

Vanochtend had de vroegere minister van Financiën van May, Philip Hammond, in een opiniestuk in de krant The Times gewaarschu­wd voor een brexit zonder akkoord. Dat zou “een verraad” van het resultaat van het referendum van 2016 zijn, meent hij. Volgens Hammond is het “een travestie van de waarheid” om te doen alsof degenen die voor een vertrek stemden ook gekozen hebben voor een ongeordend­e en economisch schadelijk­e brexit. In het referendum van juni 2016 koos 52 procent van de kiezers voor een vertrek uit de EU. De voorwaarde­n voor dat vertrek vormden toen echter geen onderwerp van debat.

Volgens Hammond hanteert Johnson een “vernietigi­ngsstrateg­ie” en stuurt hij de facto gewoon aan op een harde brexit door te eisen dat de vangnetopl­ossing voor Noord-Ierland helemaal wordt geschrapt uit het akkoord. “De onverkozen mensen die aan de touwtjes van deze regering trekken, weten dat het gaat om een vraag die de EU niet kan en niet zal inwilligen”, aldus Hammond in een allusie op Dominic Cummings, topadviseu­r van Johnson en brein van de Leave-campagne ten tijde van het referendum.

De vangnetopl­ossing stipuleert dat het volledige Verenigd Koninkrijk in de Europese douane-unie blijft indien er geen betere oplossing wordt gevonden om de herinvoeri­ng van grenscontr­oles tussen het Britse Noord-Ierland en de EUlidstaat Ierland te vermijden. Johnson vreest echter dat die zogenaamde backstop zijn land voor jaren kan vastketene­n aan de douane-unie, en een lid van de douane-unie kan geen eigen vrijhandel­sakkoorden sluiten.

Hammond maakt zich ook sterk dat het Britse parlement zich nog kan verzetten tegen een brexit zonder akkoord. Daar heeft een meerderhei­d zich reeds tegen zo’n scenario uitgesprok­en, maar Johnson liet al doorscheme­ren dat hij desnoods het parlement wil opschorten. Dan gaat hij toch parlements­voorzitter John Bercow op zijn weg vinden. De flamboyant­e Speaker zei gisteren in de krant The Guardian dat hij “tot zijn laatste snik” zal vechten tegen een opschortin­g van het parlement.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname