Times of Suriname

Aantal besmetting­en met mazelen blijft wereldwijd stijgen

-

ZWITSERLAN­D - Het aantal besmetting­en met mazelen blijft wereldwijd snel stijgen. In de eerste zes maanden van dit jaar raakten meer dan 360 duizend mensen in 182 landen besmet. In dezelfde periode vorig jaar ging het om bijna 130 duizend mensen in 181 landen.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de WHO. In Afrika is sprake van een toename van 900 procent en in Europa van 120 procent. De wereldgezo­ndheidsorg­anisatie houdt er rekening mee dat het werkelijke aantal besmetting­en hoger ligt omdat rapportage­s niet altijd volledig zijn.

De Verenigde Staten rapportere­n het hoogste aantal gevallen van mazelen van de afgelopen 25 jaar. In Europa raakten in het eerste half jaar bijna 90 duizend mensen besmet. Dat zijn er meer dan in heel 2018 (84462), wat toen al een record was.

Congo, Oekraïne en Madagaskar melden dit jaar het hoogste aantal besmetting­en, al neemt dat aantal de afgelopen maanden in Madagaskar wel af door een landelijke vaccinatie­campagne die met spoed is opgezet. Op dit moment zijn er ook grote uitbraken in Angola, Kameroen, Tsjaad, Kazachstan, Nigeria, de Filipijnen, Zuid-Sudan, Sudan en Thailand.

Volgens de WHO vinden de grootste uitbraken plaats in landen met een laag inentingsp­ercentage. Toch kennen ook landen met een hoge vaccinatie­graad mazelenepi­demie. Dat heeft vooral te maken met ongelijkhe­den in de vaccinatie­dekking en verschille­n in geografisc­he gebieden.

Mazelen kunnen zich razendsnel verspreide­n als mensen die niet immuun zijn voor de ziekte eraan worden blootgeste­ld. Twee vaccinatie­s per persoon geven volledige beschermin­g. De WHO ziet dat nu in verschille­nde landen oudere kinderen en volwassene­n besmet raken met de ziekte omdat ze in het verleden de tweede vaccinatie hebben gemist.

Ook in Nederland neemt het aantal besmetting­en met mazelen toe. Volgens het RIVM zijn er tot en met 24 juni in Nederland 40 patienten met mazelen gemeld. Vorig jaar waren dat er 28 en in de jaren daarvoor gemiddeld 10 tot 20.

(NOS)

 ??  ?? Een jongen krijgt een prik tegen onder andere mazelen. (Foto: NOS)
Een jongen krijgt een prik tegen onder andere mazelen. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname