Times of Suriname

Brief van verdachte van aanslag Christchur­ch gepublicee­rd op internet

-

NIEUW-ZEELAND - De man die vervolgd wordt voor de aanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchur­ch, heeft vanuit een zwaarbevei­ligde gevangenis een brief gestuurd. De ontvanger heeft het document vervolgens gepublicee­rd op het omstreden internetfo­rum 4chan. Volgens de NieuwZeela­ndse autoriteit­en had dit nooit mogen gebeuren. Brenton Tarrant vertelt in de brief over zijn politieke en sociale opvattinge­n. Hij zit in de cel in Auckland en mag brieven versturen en ontvangen, maar deze mogen onder bepaalde voorwaarde­n worden tegengehou­den.

Minister Kelvin Davis, die verantwoor­delijk is voor de gevangenis­sen in het land, zegt tegen The New Zealand Herald dat de brief nooit de gevangenis had mogen verlaten. “Ik heb duidelijk gemaakt dat dit nooit meer mag gebeuren.”

Ook premier Jacinda Ardern benadrukt dat de brief nooit verstuurd had mogen worden, aldus de Nieuw-Zeelandse krant. “Dit is overduidel­ijk iemand die een specifiek doel voor ogen heeft, in termen van het delen van zijn propaganda. Daar hadden we dus op voorbereid moeten zijn.” De persoon die de brief op 4chan had geplaatst, ontving de brief nadat hij enkele maanden geleden een brief naar Tarrant had gestuurd. Over de identiteit van deze persoon is weinig bekend. Hij zou Alan heten en in Rusland wonen. De 28-jarige Tarrant wordt door justitie verantwoor­delijk gehouden voor het bloedbad in Christchur­ch op 15 maart. Bij de schietpart­ijen op twee verschille­nde plekken kwamen 51 gelovigen om het leven. Tarrant ontkent schuldig te zijn. De rechtbank buigt zich in mei 2020 over zijn zaak.

(NU)

 ??  ?? De brief van Brenton Tarrant. (Foto: Cirrus Staffing Services BV)
De brief van Brenton Tarrant. (Foto: Cirrus Staffing Services BV)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname