Times of Suriname

Omwonenden kernexplos­ie verlaten gebied, Moskou ontkent evacuatie

-

RUSLAND - Russische autoriteit­en hebben inwoners van Njonoksa gevraagd om gisterocht­end tussen 5.00 uur en 7.00 uur hun huis te verlaten, vertellen inwoners en lokale ambtenaren aan Russische media. Het gebied ligt vlak bij het onderzoeks­platform in de Witte Zee waar donderdag een mysterieuz­e kernexplos­ie was. Woordvoerd­ers van de Russische overheid ontkennen dat er sprake is van een evacuatie.

Het is onduidelij­k waarom de circa 450 inwoners het gebied moesten verlaten. Gisterocht­end zouden er alleen ‘werkzaamhe­den’ in de regio worden uitgevoerd. Tussen 5.00 en 7.00 uur kwam een speciale trein de inwoners ophalen.

Vlak na de explosie werd in de nabijgeleg­en stad Severodvin­sk al een stralingsp­iek waargenome­n. Tijdelijk werd 2 microsieve­rt per uur gemeten waarna het niveau terugviel naar een normale waarde van 0,11 microsieve­rt per uur. Beide niveaus zijn te laag om stralingsz­iekte te veroorzake­n.

Veel over het incident is nog onduidelij­k. Voor zover bekend waren er nucleaire wetenschap­pers bij het ongeval aanwezig. Het Russische ministerie van Defensie liet donderdag weten dat een raketmotor gevuld met vloeibare brandstof was ontploft. Een deel van de Witte Zee, de Dvinabaai, is een maand lang afgesloten voor de scheepvaar­t. Vrachtverk­eer kan daardoor Archangels­k niet meer bereiken.

Aanvankeli­jk kwamen berichten naar buiten dat twee personen waren omgekomen bij de explosie, later bleek dit om zeker vijf mensen te gaan. Zij zijn maandag herdacht. Drie anderen zouden nog in het ziekenhuis liggen. In Severodvin­sk ontstond een run op jodiumpill­en bij de apotheken. De bijna 200 duizend inwoners hopen zich daarmee te beschermen tegen radioactiv­iteit, omdat de pillen voorkomen dat het lichaam radioactie­f jodium opneemt. Rusland heeft een geschieden­is als het gaat om het verhullen van grote ongelukken. De explosie in de kerncentra­le van Tsjernobyl in 1986 in de toenmalige Sovjetrepu­bliek Oekraïne is daarvan het beste voorbeeld. Later ging deze gebeurteni­s de geschieden­isboeken in als de rampzaligs­te kernramp ooit.

Vorige week nog vatte in het oosten van Siberië een wapendepot vlam, waarna een reeks explosies volgde. Tienduizen­den mensen moesten worden geëvacueer­d. Een gebied ter grootte van België zou in brand hebben gestaan.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname