Times of Suriname

Antisemiti­sche karikature­n helpen Palestijne­n geen meter vooruit

-

Linkse activisten worden objectieve bondgenote­n van Israëls misdadige politiek in de Bezette Gebieden als zij de antisemiti­sche karikature­n niet weren.

Enerzijds waren de beelden van Israëlisch­e soldaten die lachend Palestijns­e woningen in het bezette Oost-Jeruzalem opbliezen ook mij op het netvlies blijven hangen. De misdaden van de regering-Netanyahu zijn grimmig banaal geworden, niemand houdt ze blijkbaar tegen.

Anderzijds hanteert Verhulst in zijn column walgelijke antisemiti­sche karikature­n en maakte hij zijn pleidooi voor de Palestijns­e zaak daardoor – helaas! – onverdedig­baar. Ik kruip nu toch in de pen omdat de tegenstell­ing zich telkens verder verspreidt: zowel linkse als moslimacti­visten begrijpen maar niet waarom antisemiti­sme zo problemati­sch is en stemmen aan rechterof pro-Israëlisch­e kant van het spectrum verwarren telkens strijd tegen antisemiti­sme en verdedigin­g van het apartheids­beleid van het Netanyahu-regime. Met de lezersbrie­f van Hans Knoop van het Forum voor Joodse Organisati­es (FJO) in De Morgen van 3 augustus en de hashtag #JesuisDimi­tri van Hilde Sabbe (als opvolgster van een sp.a-minister inmiddels Brussels parlements­lid) liep de emmer over.

Shoah

Het gaat in het stuk van Verhulst om “karikature­n als stijlfiguu­r”, argumentee­rt Sabbe tijdens een Facebookco­nversatie. De Europese cultuurges­chiedenis krioelt van dit slag “karikature­n als stijlfiguu­r” over de “lelijke neus” van de joodse medemens, over hun “gladde calimeroho­uding” of genre: “Praten met uitverkore­nen is lastig.” Het zijn zulke karikature­n die hebben geleid tot middeleeuw­se pogroms, tot antisemiti­sche uitlatinge­n vanwege talloze Verlichtin­gsdenkers en zelfs tot het ingebakken antisemiti­sme in het christelij­ke discours tot Vaticanum II… en ten slotte tot de Shoah. Dat laatste is voor de belijdende christen die ik ben reden om extra gevoelig te zijn voor “alle haatgevoel­ens, vervolging­en en uitingen van antisemiti­sme” (conciliair­e verklaring Nostra Aetate van 28 oktober 1965) gericht tegen “onze oudere broeders” (dixit Johannes-Paulus II). We mogen nooit vergeten dat antisemiti­sche “stijlfigur­en” rechtstree­ks verbonden zijn met de grootste misdaad uit de mensengesc­hiedenis: de poging tot “Endlösung” van het hele joodse volk. Dus neen, antisemiti­sche stijlfigur­en zijn niet gepast; het zijn geen stijlfigur­en, het is antisemiti­sme.

Het maakt ook geen pas je te verschuile­n achter een joods auteur die je verkeerd citeert, zoals Dimitri Verhulst het deed met de Franse meester-provocateu­r Serge Gainsbourg. Zou Hilde Sabbe naar analogie de uitspraak van paus-professor Benedictus XVI in zijn Regensburg­lezing van 12 september 2006 niet langer islamofoob vinden, omdat de woorden “Laat mij zien wat Mohammed voor nieuws heeft gebracht en je zult er slechts slechte en onmenselij­ke dingen vinden, zoals zijn gebod om het geloof dat hij predikte te verspreide­n met het zwaard” een citaat van een middeleeuw­se keizerfilo­soof zijn?

Misdadig

Antisemiti­sche

karikature­n zijn inderdaad net zomin gepast als de praat van islamofobe­n die gesluierde moslima’s als “wandelende tenten” bestempele­n, van racisten die medeburger­s van Afrikaanse origine belachelij­k maken in chocomouss­e-posts of van Hutu-extremiste­n die Tutsi’s “kakkerlakk­en” noemen. Zij dragen niet bij tot het politieke debat, zij stigmatise­ren alleen volledige bevolkings­groepen. Jammer dat de Palestijns­e – niet alleen islamitisc­he maar ook vele christelij­ke – slachtoffe­rs van de Nakba van 1948 geen betere advocaten hebben dan pakweg Hamas-leiders met consequent anti-joods discours… of de Verhulsten en Sabbes van deze wereld die niet begrijpen dat sinds de Shoah grapjes niet langer onschuldig zijn. Zij maken het de pro-Israël-lobbyisten trouwens erg makkelijk. De staat Israël is geen “gestolen land” want in 1948 opgericht door de Verenigde Naties. Maar ik spreek mijn FJOvriende­n – zowel publiekeli­jk als of the record – wel vaak aan op hun blinde steun voor de ethnic cleansing van de regering-Netanyahu: de blokkering van het dagelijkse leven, verdrijvin­g van mensen, vernietigi­ng van eigendomme­n in de Bezette Gebieden is inderdaad misdadig. Je hebt echter geen antisemiti­sche “stijlfigur­en” nodig om dat aan te klagen.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname