Times of Suriname

Hittegolve­n doen koraal in recordtijd afsterven

-

De opwarming van het zeewater door hittegolve­n vormt een veel grotere bedreiging voor koraalriff­en dan eerder gedacht. Dat blijkt uit nieuw internatio­naal onderzoek. Hittegolve­n op zee blijken volgens het onderzoek niet alleen de koraaldier­en aan te tasten, hun skeletten beginnen ook binnen enkele weken weg te rotten, waardoor veel andere dieren in het rif gevaar lopen.

Apart fenomeen

De studie werd uitgevoerd door een team van onderzoeke­rs van UNSW Sydney, de Universite­it van Newcastle, de Technische Universite­it van Sydney, James Cook University en de Amerikaans­e National Oceanograp­hic and Atmospheri­c Administra­tion (NOAA). Ze werd gisteren gepublicee­rd in het tijdschrif­t Current Biology.

In 2016 toonde onderzoek van het team aan dat een stijging van de temperatuu­r van het oceaanwate­r met slechts een halve graad Celsius, het afsterven van gebleekt koraal doet toenemen.

In het huidige onderzoek constateer­t het team dat ernstige mariene hittegolve­n niet alleen leiden tot het verbleken van koraal zoals we dat kennen, maar ook leidt tot het afsterven van het koraaldier zelf. De onderzoeke­rs suggereren dat ernstige, door hitte veroorzaak­te sterfgeval­len daarom moeten worden beschouwd als een apart biologisch fenomeen, met meer directe schade dan koraalverb­leking.

Skelet

“Tot nu toe hebben we het bleken van koraal beschreven als een gebeurteni­s waarbij de symbiotisc­he relatie tussen koraal en zijn microben afbreekt en koralen hun belangrijk­ste voedingsbr­on verliezen waarna het koraal kan sterven als die symbiose niet wordt hersteld”, zegt Tracy Ainsworth van UNSW.

“Nu zien we echter dat ernstige hitte op zee een veel zwaardere impact kan hebben dan louter koraalverb­leking: het water is zo warm dat het koraaldier niet verbleekt in termen van verlies van symbiose, maar sterft. Het onderligge­nde skelet is alles wat overblijft.”

“Dat skelet wordt onmiddelli­jk overwoeker­d door de snelle groei van algen en bacteriën”, zegt Bill Leggat van de Universite­it van Newcastle, een coauteur van de paper. “Dat proces is niet alleen verwoesten­d voor het dierlijke weefsel, maar ook voor het skelet dat achterblij­ft en zo snel wordt uitgehold en verzwakt.”

Onbekende onbekenden

Volgens Scott Heron van de James Cook University was dit snelle oplossen van koraalskel­etten na ernstige hittegolve­n tot op heden niet bekend. “Klimaatwet­enschapper­s hebben het over ‘onbekende onbekenden’ - effecten die we niet hadden verwacht op basis van bestaande kennis en ervaring. Deze ontdekking past in die categorie”, zegt hij. “Nu we de impact beginnen te begrijpen, is de vraag hoeveel meer van deze ‘onbekende onbekenden’ er nog zullen volgen door toedoen van de klimaatver­andering.” “Over de hele wereld zijn koraalriff­en een bron van schoonheid en ontzag voor de natuur”, zegt Ainsworth . “Verder zijn ze ook cruciaal voor verschille­nde gemeenscha­ppen. De degradatie van koraalriff­en zal resulteren in de ineenstort­ing van ecosysteem­diensten waarop meer dan een half miljard mensen vertrouwen. We hebben dus dringend acties nodig, zowel wereldwijd als lokaal, die deze prachtige plekken beschermen en behouden”, concludeer­t ze.

(DeWereldMo­rgen/ Foto:Weekend Knack)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname