Times of Suriname

Klimaatrap­port: radicaal andere voedselsec­tor nodig om klimaatcri­sis te stoppen

-

Het nieuwe rapport van het Intergover­nmental Panel on Climate Change (IPCC) dat is uitgebrach­t, stelt dat het stoppen van de klimaatcri­sis niet mogelijk is zonder een radicale veranderin­g in onze voedselpro­ductie en -consumptie en betere beschermin­g van bossen.

Om een snelle transforma­tie van de land- en bosbouwsec­tor te stimuleren, moet de Europese Unie haar klimaatdoe­lstelling voor 2030 dringend verhogen, stelt het rapport dat is gepublicee­rd door toonaangev­ende klimaatwet­enschapper­s van het IPCC. De studie geeft inzicht in de nauwe verbanden tussen de klimaatcri­sis en landgebrui­k, inclusief in de land- en bosbouw.

Catastrofa­le impact, maar ook kansen

Het rapport, onderschre­ven door alle regeringen van de wereld, geeft sterk wetenschap­pelijk bewijs van de catastrofa­le gevolgen voor het klimaat van de huidige manier waarop we land beheren. Ook belicht het de enorme kansen van deze sector om de uitstoot te vermindere­n.

Het laat zien dat we aan landbouw moeten doen in samenspraa­k met de natuur en wil af van een grootschal­ige industriël­e manier van werken. Voedselver­spilling moeten we elimineren en de vleesconsu­mptie vermindere­n. “Stop de ontbossing en herstel beschadigd­e ecosysteme­n”, stellen de wetenschap­pers.

Klimaatdoe­lstelling bijstellen

“Om een klimaatram­p af te wenden, dient de EU het beleid ten aanzien van land snel en verregaand te veranderen”, zegt Wendel Trio, directeur van Climate Action Network (CAN) Europe, in een reactie op het rapport. “Ook de rest van de economie kan niet achterblij­ven”, zegt hij.

“De EU moet werk maken van veel minder uitstoot door de landbouw en investeren in natuurbesc­herming. Om onmiddelli­jke actie in deze sector aan te moedigen, in overeenste­mming met de doelstelli­ng van 1,5 graden Celsius, moet de EU haar klimaatdoe­lstelling voor 2030 verhogen tot een reductie van ten minste 65 procent van de uitstoot van broeikasga­ssen. De perfecte gelegenhei­d om dit te doen, is de VN-klimaattop in september.”

Verstoring voedselket­en

Het nieuwe IPCC-rapport toont aan dat het opvoeren van maatregele­n om de temperatuu­rstijging onder de 1,5 graden te houden, cruciaal is om een massale verstoring van de voedselket­en te voorkomen.

Het overschrij­den van deze drempel zal volgens de onderzoeke­rs naar alle waarschijn­lijkheid de bestaande risico’s vergroten en de woestijnvo­rming doen toenemen. Ook zal het de landbouwpr­oductivite­it verlagen en het voedingsge­halte van voedsel vermindere­n. Dit alles zal ertoe bijdragen dat voedselonz­ekerheid, armoede, migratie en conflict toenemen, stelt het rapport.

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname