Times of Suriname

Waarom investeren in CNOOC Ltd. tegen de huidige prijs lucratief kan zijn

-

Geachte lezers van Times of Suriname

In dit artikel zullen wij bespreken waarom het lucratief kan zijn voor waardebele­ggers (Value Investors) om tegen de huidige koers te beleggen in aandelen van CNOOC Ltd.

Inleiding

CNOOC Ltd. is de grootste Chinese producent van offshore ruwe olie en aardgas. Zij is een belangrijk­e dochterond­erneming van China National Offshore Oil Corporatio­n. Het bedrijf heeft ook belangen in verschille­nde olie- en gasbedrijv­en in Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Oceanië en Europa.

Per 31 december 2018 had het een netto bewezen reserve van ongeveer 4,96 miljard vaten olie-equivalent.

Het bedrijf werd opgericht in 1999 en is gevestigd in Central, Hong Kong.

CNOOC Ltd. is een beursgenot­eerde ondernemin­g, met haar primaire notering op de beurs van Hong Kong onder het symbool (00883). Zij heeft secundaire noteringen op beurzen van Toronto en New York. Hieruit volgt: De contante waarde van de som 10-jarige kasstroom (PVCF) = 342.81 miljard CN¥.

Terminal Value (TV) (Eindwaarde) Berekening:

In de financiële sector is de eindwaarde (doorlopend­e waarde of horizonwaa­rde) van een effect de huidige waarde op een toekomstig tijdstip van alle toekomstig­e kasstromen wanneer we voor de lange termijn een stabiele groei verwachten.

In dit geval hebben we de tien-jaar rentevoet (2,0 %) gebruikt om de toekomstig­e groei te schatten. Op dezelfde manier als bij de 10-jarige ‘groei’ periode, discontere­n we toekomstig­e kasstromen tot de huidige waarde, met gebruik van de vermogensk­ostenvoet van 9,1%.

Hieruit volgt:

Terminal value (TV) = FCF2029 × (1 + g) ÷ (r - g) = 68 miljard CN¥ × (1 + 2.0%) ÷ (9.1% - 2.0%) = 978 miljard CN¥.

Huidige waarde van de terminal waarde (PVTV) = TV/(1 + r)10 = 978 miljard CN¥ ÷ (1 + 9,1%)10 = 410.56 miljard CN¥.

Hieruit volgt:

Om de intrinsiek­e waarde per aandeel te krijgen, delen we dit door het totale aantal uitstaande aandelen. Dit resulteert in een schatting van de intrinsiek­e waarde in de gerapporte­erde valuta van het bedrijf van CN¥ 16.87 per aandeel.

De primaire notering van ABI is echter in Hong Kong en 1 aandeel van CNOOC in CN¥ vertegenwo­ordigt 1.136 ( CNY/ HKD koers), aandeel van HKE: 00883, dus de intrinsiek­e waarde per aandeel in HKD is

HK$19.16.

Gebaseerd op het in dit artikel gecalculee­rde data en een effectief dividend rendement van 5.88 procent hebben we een STRONG BUY waardering op de aandelen van het bedrijf.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname