Times of Suriname

Zorginspec­teurs worden steeds vaker bedreigd en geïntimide­erd

-

Inspecteur­s van de Inspectie Gezondheid­szorg en Jeugd (IGJ) hebben steeds vaker te maken met intimidati­e en bedreiging­en als zij een thuiszorgb­edrijf bezoeken, zegt hoofdinspe­cteur Korrie Louwes in gesprek met Trouw.

Volgens Louwes is de thuiszorg de laatste jaren veranderd en worden agenten tegenwoord­ig weleens gevraagd om stand-by te staan wanneer zorginspec­teurs vermoeden dat er een grimmige sfeer kan ontstaan. De IGJ weet niet hoe vaak de laatste jaren politieass­istentie nodig was: daar worden geen cijfers over bijgehoude­n. De hoofdinspe­cteur zegt dat het af en toe noodzakeli­jk is vanwege ‘fraudeurs’ en mensen die de zorg in gaan om zo veel mogelijk geld te verdienen. Het Informatie Knooppunt Zorgfraude, waarin IGJ samenwerkt met onder meer politie, FIOD en Openbaar Ministerie, zei vorige maand al dat steeds meer criminelen op de miljarden in de zorg afkomen. “Moeilijk om alle bedrijven in de gaten te houden.”

Louwes zegt dat het lastig is om elk bedrijf even goed in de gaten te houden. “Iedereen kan een zorgbedrij­f oprichten, zonder dat de IGJ daar weet van heeft. Er zijn kleine zorgbedrij­fjes die opkomen zonder dat wij ze op de radar hebben.” Bij haar gaan vooral alarmbelle­n af als bedrijven tijdelijke thuishulp en langdurige zorg aanbieden. “Want zij krijgen geld van de rijksoverh­eid, gemeenten en verzekeraa­rs. Die bedragen kunnen snel oplopen.” (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname