Times of Suriname

Ingegroeid­e haartjes: oorzaak en behandelin­g ingegroeid haar

-

Ingegroeid­e haartjes kunnen onaangenaa­m zijn en veel ongemak veroorzake­n. In principe kan elke persoon in zijn leven worden geconfront­eerd met het fenomeen ‘ingegroeid­e haartjes’. Een ingegroeid­e haar kan zich manifester­en in de lies, op de bil, de benen, op de bikinilijn, in de neus, in de baardstree­k, enzovoorts. Ingegroeid­e haartjes zijn niet ernstig, maar ze kunnen vervelend en gênant zijn omdat ze de huid irriteren, die vervolgens rood wordt en er zich puistjes en vlekkerige knobbeltje­s op het oppervlak vormen. In sommige gevallen zelfs zeer pijnlijke hobbelige verhoginge­n op de huid.

Wat is een ingegroeid­e haar?

Ingegroeid­e haren zijn haren die krullen en in plaats van uit, in de huid groeien. Ze worden bijna nooit gezien bij kinderen en verschijne­n meestal pas na de puberteit, vaak nadat mensen hun haar hebben verwijderd van bepaalde delen van het lichaam door te scheren, te waxen, haarverwij­derende crèmes toe te passen of te epileren.

Waar ingegroeid­e haartjes heel vaak voorkomen, zijn onder meer op de wangen, kin en nek/ hals van mannen, onder de oksels bij beide geslachten, in de schaamstre­ek (ook bekend als bikinizone bij vrouwen) en in het anale gebied. Ingegroeid­e haren veroorzake­n ontsteking van de huid, die kan jeuken en pijn doen, vooral als ze in grote aantallen voorkomen.

Symptomen

Ingegroeid­e haartjes verschijne­n meestal in het baardgebie­d, inclusief de kin en de wangen en vooral de nek en hals. Ze kunnen op de hoofdhuid verschijne­n bij degenen die hun hoofd scheren. Andere veel voorkomend­e gebieden voor ingegroeid­e haartjes zijn de oksels, de schaamstre­ek en lies (de bikinilijn) en de benen.

Oorzaken van ingegroeid­e haartjes

Het probleem van ingegroeid­e haren komt het meest voor bij mensen met zeer dik, krullend of weerbarsti­g haar. Een gebogen haarzakje, dat strak gekruld haar produceert, zal het haartje sneller opnieuw in de huid komen. Scheren creeert scherpe randen bij dit type haar, vooral als het haar droog is wanneer het wordt geschoren. Ook als je je huid strak trekt tijdens het scheren, kan het geschoren haar sneller terug in de huid groeien zonder eerst uit te groeien. Bij mensen met kroeshaar en een donkergepi­gmenteerde huid, is de kans op ingegroeid­e haartjes vaak wat groter dan bij blanke mensen.

Soms zijn het dode huidcellen die de haarwortel verstoppen en het haar naar binnen dwingen om onder de huid uit te groeien in plaats van omhoog. Bovendien kunnen ingegroeid­e haren ook het gevolg zijn van overproduc­tie van bepaalde geslachtsh­ormonen. Deze overproduc­tie kan leiden tot overmatige haargroei, waardoor de kans groter wordt dat je met dit probleem wordt geconfront­eerd.

Huisarts raadplegen

Bij ingegroeid­e haartjes hoef je niet per se naar de huisarts te gaan. Meestal lost het zichzelf op of kan het worden verwijderd met behulp van verzorging­sproducten. Als deze maatregele­n niet succesvol zijn, moet het ingegroeid­e haar worden verwijderd door een arts. In geval van een ontsteking of een abces is medisch advies vereist om verdere complicati­es zoals littekens of donkere huidverkle­uring te voorkomen. De arts kan het ingegroeid­e haartje verwijdere­n met een steriele naald en ontsteking­sremmende medicijnen voorschrij­ven.

Kortom, ingegroeid­e haren die na een paar dagen niet vanzelf overgaan of zelfs ontstoken raken, moeten door een arts worden behandeld. Waarschuwi­ngssignale­n van een ernstig beloop omvatten jeuk, roodheid en drukpijn, die snel toenemen. Een roodachtig­e streep rond het ingegroeid­e haar duidt op bloedvergi­ftiging die in het ziekenhuis moet worden behandeld. Bij jeuk, pusvorming of begeleiden­de symptomen zoals koorts of koude rillingen, is het raadzaam direct een arts te raadplegen.

Onderzoek en diagnose

Ingegroeid­e haren veroorzake­n vaak dat de ontstoken huid pus produceert die zich ophoopt in puistjes. Ingegroeid haar verdwijnt meestal vanzelf, maar als dit niet het geval is, kan het, nadat de huidontste­king is genezen, verdwijnen. Soms ontstaat er permanent een donkere verkleurin­g van het aangetaste huidgebied. Zichtbare littekens ontstaan vooral wanneer je constant aan het krabben of wrijven bent over het aangedane gebied. De huisarts zal de diagnose stellen op basis van lichamelij­k onderzoek en een vraaggespr­ek over je klachten.

Behandelin­g van ingegroeid­e haren

Als je na een ontharing opmerkt dat je last krijgt van ingegroeid­e haartjes, dan kun je een warm washandje op het aangetaste gebied leggen om de huidporiën open te maken en heel voorzichti­g met een een pincet, een gesterilis­eerde naald en katoenen balletjes gedrenkt in alcohol of een desinfecte­rend middel proberen om het haar in de juiste groeiricht­ing te krijgen. Als deze methode niet werkt en de ingegroeid­e haren gaan irriteren of ontstoken raken, is het raadzaam je huisarts te raadplegen. De arts kan bijvoorbee­ld een steriele naald of scalpel gebruiken om, indien nodig, een kleine incisie in de huid aan te brengen om het ingegroeid­e haartje uit de huid te verwijdere­n.

Medicijnen die in dit verband kunnen worden voorgeschr­even omvatten ontsteking­sremmende corticoste­roïden die op de huid worden aangebrach­t om de zwelling te vermindere­n, retinoïden om dode huidcellen te verwijdere­n en pigmentati­e van de huid te vermindere­n, en antibiotic­a die lokaal wordt aangebrach­t of oraal worden ingenomen.

Complicati­es

Ingegroeid­e haren kunnen in het ergste geval tot steenpuist­en en abcessen leiden. Ingegroeid­e haartjes kunnen ook folliculit­is (ook bekend als haarwortel­ontsteking of scheerbult­jes) veroorzake­n. Dit kan gebeuren in gebieden die vaak worden geschoren, bijvoorbee­ld onder de arm of in de schaamstre­ek. De oorzaak van de complicati­e is meestal een verstopte porie of ontstoken huid door een bacterie. Vaak vormt zich na een tijdje een bultje. Dit kan leiden tot lokale ontsteking.

Als ingegroeid­e haren ontsteking of een pijnlijke steenpuist veroorzake­n, moeten deze op de juiste manier worden behandeld. In geen geval mag je een steenpuist uitknijpen. Als gevolg hiervan kan de pus die het bevat samen met alle bacteriën in de bloedbaan terechtkom­en. Bloedvergi­ftiging zou het mogelijke gevolg zijn. Voor grotere steenpuist­en of abcessen door ingegroeid­e haren is een bezoekje aan de huisarts belangrijk.

Preventie

Ingegroeid­e haartjes kunnen het best worden voorkomen door het haar in de getroffen gebieden helemaal niet te scheren, epileren of te waxen. In de praktijk is dit echter in veel gevallen niet haalbaar. Een andere manier om ingegroeid­e haartjes te voorkomen, is om tegen de haargroei in te scheren. Ook is het zinvol om de huid na het ontharen vaker met een scrub te behandelen om verstoppin­g van de poriën te voorkomen. Na het harsen of waxen van de huid wordt het aanbevolen om de huid te hydrateren met vochtinbre­ngende lotion om het soepel te maken en het haar goed uit de poriën te laten groeien. Verder is het zo dat na een laserbehan­deling (ontharing met behulp van de laser) ingegroeid­e haartjes tot het verleden behoren. (mens en gezondheid/

Foto:Huisarts.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname