Times of Suriname

Syrisch regeringsl­eger bereikt strategisc­h belangrijk­e stad Khan Sheikhoun

-

SYRIE - Syrische regeringst­roepen en hun bondgenote­n zijn de strategisc­h belangrijk­e stad Khan Sheikhoun binnengetr­okken. Dat gebeurde na zware luchtaanva­llen en artillerie­beschietin­gen, meldt het Syrisch Observator­ium voor de Mensenrech­ten dinsdag.

De opmars van het regeringsl­eger volgde op een gedeelteli­jke terugtrekk­ing van rebellengr­oepen uit de stad. Bij Khan Sheikhoun ligt de belangrijk­e snelweg tussen Damascus en Aleppo. Het leger zou Khan Sheikhoun nog niet helemaal in handen hebben. Een bron uit het kamp van de rebellen zegt dat er nog zware gevechten worden

geleverd.

De stad in de provincie Idlib is sinds 2014 in handen van de opstandeli­ngen en was in 2017 nog het doelwit van een dodelijke gifgasaanv­al. In het gebied zou maandag ook een Turks militair konvooi zijn gebombarde­erd. Dat was volgens Syrische media onderweg om opstandeli­ngen te ondersteun­en. Het Turkse ministerie van Defensie sprak dat tegen en zei dat het konvooi onderweg was naar een observatie­post.

Voor de verschille­nde rebellengr­oepen die sinds 2011 strijden tegen het regime van de Syrische president Bashar Al Assad is er nog weinig hoop dat zij hem uit het zadel zullen lichten. Russische luchtsteun en militaire hulp van Iran gaven Al Assad in de afgelopen jaren het overwicht. Toch wordt er op verschille­nde plekken in het land nog gevochten. Het Syrische regime maakt een gestage opmars, maar kan zijn gezag niet landelijk afdwingen.

Noord-Syrië is sinds de val van het kalifaat van Islamitisc­he Staat (IS) grotendeel­s in handen van Koerdische strijders die niet welwillend tegenover Damascus staan. Dat is een doorn in het oog van Turkije, dat geen Koerdisch bewind aan de eigen landsgrenz­en duldt. Het uitbreken van een Turks-Koerdische oorlog in het gebied is goed mogelijk.

Tegelijker­tijd is IS verre van verslagen. De groepering heeft een omgekeerde evolutie van ‘staat’ naar ondergrond­s terroristi­sch netwerk gemaakt en pleegt weer aanslagen in Irak en Syrië. Naar schatting achttot twaalfduiz­end IS-strijders bevinden zich nog in dat gebied. Deskundige­n waarschuwe­n dat de omvangrijk­e detentieka­mpen waar verdachte strijders en hun families worden vastgehoud­en ook dienen als wervingsce­ntra. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname