Times of Suriname

Regering zal meer moeten halen uit Alcoa/Suralco

-

PARAMARIBO - De wet tot wijziging van de Brokopondo-overeenkom­st (BO) is gisteren begonnen in De Nationale Assemblee (DNA). Het meer dan 60 jaar oude contract met bauxietmaa­tschappij Alcoa/Suralco dient aangepast te worden, om een reeks andere overeenkom­sten aan te gaan die te maken hebben met onder andere de overname van de krachtcent­rale en stuwdam in Brokopondo. Dit is echter makkelijke­r gezegd dan gedaan, omdat een aantal aanverwant­e vraagstukk­en van invloed zijn op de nieuwe deals. Zo blijkt dat de vervuiling van het milieu schrikbare­nd is. Ook gaat de discussie over de staat waarin de waterkrach­twerken worden overgenome­n.

Een voorstel is om de dam en aanverwant­e faciliteit­en over te nemen in de staat waarin die verkeren, maar het parlement is daarover niet erg enthousias­t. Ook de stroomleve­ring en prijs daarvan, nadat de dam in Surinaamse handen is, blijkt een behoorlijk zorgpunt. In de conceptove­reenkomst tussen Alcoa/ Suralco en de presidenti­ële onderhande­lingscommi­ssie is opgenomen dat Suriname 10 jaar lang stroom aan Alcoa moet leveren tegen een gereduceer­d tarief. Het gaat om een subsidie van ongeveer 18 cent per kilowattuu­r. “Waarvoor heeft Alcoa nog zoveel stroom nodig?”, vraagt Carl Breeveld (DOE) zich af.

“Elk lid van het parlement heeft het recht om te zeggen wat die denkt. De eerste dag van de behandelin­g van de wet is achter de rug en tot nu toe heeft iedereen zijn wenselijkh­eden geuit en gezegd wat die denkt dat het moet zijn. Op dit moment wil ik er daarom nog niet veel over zeggen, omdat wij wachten op de beantwoord­ing van de regering en dan met name de minister van Natuurlijk­e Hulpbronne­n in het parlement. Hij zal dan verder ingaan op de vele dingen die zijn aangehaald en ook aangeven wat het precies moet zijn en wat de wijziginge­n van de BO voor Suriname precies inhouden”, zegt Dilip Sardjoe de voorzitter van de presidenti­ële onderhande­lingscommi­ssie Alcoa/Suralco, die gisteren ook aanwezig was in het parlement.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname