Times of Suriname

Heilige vastenmaan­d sasi sura (soero) op 30 augustus

-

De heilige vastenmaan­d sasi sura van de javanisten, volgens de javaanse kalender, begint op 30 augustus en eindigt op 28 september. Op de eerste dag zullen de javanisten zich onthouden van voeding, drank en genotsmidd­elen gedurende 1x24 uur.

De naam sasi sura (soero) kan als volgt verklaard worden: sasi betekent maand, sura betekent suci (heilig ) en ra betekent Raga (rogo), het lichaam. In deze maand wordt zowel het lichaam als de geest gereinigd door het vasten of wel tappa brota (toppo broto). De javanisten gaan drie dagen voor het begin van de heilige vastenmaan­d sasi sura een dag in de natuur vasten en dat geschiedt 1x24 uur. Van belang is dat je dit als javanist moet beleven en respect moet hebben voor alles wat leeft op deze aarde. Ook om het doel dat jij als javanist wil bereiken in het nieuwe jaar. Ook het negatieve waaronder emotie, depressie, haat, verdriet, irritatie, pijn, arrogantie, eigenwijsh­eid en egoïsme moeten verbannen worden door de innerlijke geestelijk­e voeding. Niet alleen op deze dag, maar voor altijd. Sura is de eerste maand van de javaanse kalender (Nieuwjaar). In de oudheid hebben de javaanse voorouders besloten dat de eerste dag gebaseerd was op de stand van de maan en de zon. De eerste dag van sura in het jaar van Purwana/Alip. De eerste dag van sasi sura is net zo heilig als het begin van het leven, geschapen door Gusti (God). Veel mensen reinigen zich door een ritueel bad te nemen in een rivier, zee of ze doen dat thuis en houden een nachtwake. Sommigen kijken naar een wayang kulitvoors­telling. Anderen gaan naar een heilige plaats voor meditatie en bezinning. Sasi sura is ook geschikt voor het reinigen van erfstukken.

Rijal

Elk begin van een nieuw leven begint met Rijal (het licht van het leven gecreëerd door de spirituele kracht van God). De cyclus van het leven van de mens is van Rijal door de leegte heen. Tijdens sasi sura is het bij javanisten gebruikeli­jk het begin van het javaans Nieuwjaar op religieuze wijze in gemeenscha­psverband te vieren. De slametan, een gemeenscha­ppelijke religieuze heilsmaalt­ijd, is hierbij een belangrijk­e aangelegen­heid. Ook wordt gebeden in een sanggar (gebedshuis), en dat geschiedt een hele maand. Eén van de belangrijk­ste patronen in het leven van de mens is het geloof in de enige Almachtige (God). Er zijn op aarde zoveel volkeren met een geloofsove­rtuiging, waarbij men de Almachtige verschille­nde benamingen geeft. In het javanisme betekent Gusti, God de Almachtige.

Religie beïnvloedt het leven van miljoenen mensen op deze wereld. De geschieden­is van de religie is even oud als de geschieden­is van de mens zelf. Religie is iets heel persoonlij­ks. Mensen kunnen het weliswaar wat hun geloofsove­rtuiging betreft, volkomen oneens zijn met elkaar, maar er bestaat geen reden om iemand te haten, enkel omdat hij/zij een andere zienswijze opnahoudt. Kennis leidt tot begrip en begrip tot het tolereren van mensen die er een andere zienswijze opnahouden. Elk volk en elke natie op aarde heeft zijn/haar god of goden en zijn/haar wijze van aanbidding. Is het bovendien niet God zelf die, als het op aanbidding aankomt, dient te bepalen wat wel/niet aanvaard is? Maakt religie u tot een vriendelij­ker mens? Tot iemand die edelmoedig­er, eerlijker, rechtvaard­iger, nederiger en verdraagza­mer is? Alle geloofsove­rtuigingen zijn goed, alleen de manier van belijden is voor de mens/het individu bepalend. Waarden en normen van een persoon worden bepaald door de persoon zelf, voor sommigen staat religie op de eerste plaats, voor anderen is dat rijkdom. Centraal staat waar de mens vandaan komt, wie hij is en wat zijn bestemming is. Door hun godsidee en de scheppings­verhalen, hebben de wong agama jawa/ javanisten (de mensen die het javanisme belijden) bepaalde opvattinge­n over het individu en zijn plaats in het universum.

De regering is welwillend sasi sura als nationale dag in Suriname te verheffen. Wij van het bestuur van de Federatie Javanisme Suriname wachten met heel veel geduld en respect het antwoord van de regering af. Het bestuur van de federatie heeft een ontmoeting gehad met de minister van Binnenland­se Zaken, die de regering vertegenwo­ordigt, waarbij gezegd is dat er een evaluatie gemaakt moet worden omtrent de nationale feestdagen in Suriname. Verder wenst het bestuur de javanisten en de Surinaamse gemeenscha­p een vruchtbare, gezonde, respectvol­le, verdraagza­me en in het bijzonder een rationele gezegende maand toe. Het bestuur van Nyawiji Agama Jawa Suriname (NAJS).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname