Times of Suriname

Macron: Er is geen tijd voor een volledig nieuwe Brexit-deal

- Iemand bekijkt iets door een vergrootgl­as. (Foto: NOS)

FRANKRIJK - Er is geen tijd om voor de uittreding­sdeadline van 31 oktober tot een volledig nieuwe Brexit-deal te komen. Dat stelde Franse president Emmanuel Macron na een gesprek met Britse premier Boris Johnson gisteren. “Ik wil erg duidelijk zijn. Komende maand zullen we niet tot een nieuwe uittreding­safspraak komen die erg afwijkt van het origineel”, aldus Macron. Wel moeten de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, als dat nodig blijkt, tot eind september blijven praten om tot een overeenkom­st te komen.

Een overeenkom­st tussen de EU en het VK moet verder “respectvol zijn naar fundamente­le Europese principes: stabilitei­t in Ierland en integritei­t van de interne markt”, aldus Macron. De Franse premier laat zo de deur op een kier voor een andere oplossing dan de zogenoemde backstop om een harde grens in Ierland te voorkomen. De twee leiders hadden gisteren een “constructi­ef gesprek” over de verhouding­en tussen de EU en het VK na Brexit, stelde de zegspersoo­n. Woensdag bezocht Johnson Duitse bondskanse­lier Angela Merkel, die het VK uitdaagde om met geschikte alternatie­ven voor de backstop te komen. Tot nu toe schieten deze namelijk telkens tekort. Johnson op zijn beurt waarschuwd­e zowel Merkel als Macron dat zij het risico lopen van een potentieel wanordelij­ke ‘no deal-Brexit’ als ze niet bereid zijn een nieuwe deal te maken. Hij stelt verder dat het wel haalbaar is om nieuwe afspraken te maken. “Laten we Brexit afronden, laten we verstandig en pragmatisc­h handelen in het belang van beide partijen.”

Het is nu drie jaar geleden dat de Britse bevolking stemde voor het verlaten van de EU, maar hoe die uittreding er precies uit zal gaan zien is nog altijd niet duidelijk.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname