Times of Suriname

Europa wil strikte regels gezichtshe­rkenning

-

DUITSLAND - Een Duitse rechtbank heeft een 24-jarige Syriër veroordeel­d tot een celstraf van 9,5 jaar voor het doodsteken van een 35-jarige Duitser in Chemnitz. De zaak leidde vlak na de steekparti­j tot grote onrust.

De rechtbank in Dresden vindt het voldoende bewezen dat de Syriër Alaa S verantwoor­delijk is voor de dood van de Duitser tijdens een steekparti­j eind augustus vorig jaar, waarbij ook een andere man gewond raakte. Het Duitse Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf van tien jaar geëist. Bij de steekparti­j was ook een Iraakse man (22) betrokken. Hij wordt gezien als de hoofdverda­chte. De Duitse autoriteit­en hebben een internatio­naal arrestatie­bevel uitgegeven, omdat de man nog altijd voortvluch­tig is. Daags na de dodelijke steekparti­j ontstonden gewelddadi­ge rechts-extremisti­sche protesten in Chemnitz. Duizenden demonstran­ten richtten hun woede op buitenland­ers en bekogelden agenten met vuurwerk, flessen en stenen. Volgens de advocaat van de Syriër is de zaak gebaseerd op dubieuze getuigenve­rklaringen en niet op harde forensisch­e bewijzen. De verdedigin­g zegt in hoger beroep te gaan.

In de oostelijke deelstaat Saksen, waar zowel Chemnitz als Dresden onder vallen, worden volgende week regionale verkiezing gehouden. De rechts-populistis­che partij Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) gaat volgens diverse peilingen flink groeien.

(NU) BELGIË - De Europese Commissie wil strikte regels opstellen voor de toepassing van gezichtshe­rkenningte­chnologie. Daarmee moet het alsmaar toenemende gebruik van deze techniek door bedrijven en overheden worden beperkt. Dat schrijft de Financial Times (FT) op basis van gesprekken met EUambtenar­en.

De regels moeten EU-burgers duidelijk omschreven rechten geven over het gebruik van gegevens die door gezichtshe­rkenning zijn verkregen. Daarnaast krijgen burgers het recht om te weten wanneer en waarvoor die gegevens worden gebruikt.

Het initiatief van Brussel komt na onthulling­en en ophef over het wijdverspr­eid en ongeregule­erd gebruik van gezichtshe­rkenning in bijvoorbee­ld Britse winkelcent­ra, die vorige week aanleiding gaven tot een onderzoek van de Britse gegevensbe­schermings­waakhond. Een nieuwe EU-wet die gericht is op het “ongeremde” gebruik van de technologi­e zou naar verwachtin­g van invloed zijn op de manier waarop zowel particulie­re bedrijven als politieen veiligheid­sautoritei­ten gezichtshe­rkenning mogen gebruiken bij het toezicht in openbare ruimtes, schrijft de FT.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Er zijn bloemen en kaarsjes gelegd op de plaats waar de steekparti­j plaatsvond. (Foto: NU)
Er zijn bloemen en kaarsjes gelegd op de plaats waar de steekparti­j plaatsvond. (Foto: NU)
 ??  ?? Een vrouw staat voor een gezichtshe­rkenningsm­achine. (Foto: MSN)
Een vrouw staat voor een gezichtshe­rkenningsm­achine. (Foto: MSN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname