Times of Suriname

Bolsonaro zegt dat ngo’s achter bosbranden in Amazonegeb­ied zitten

-

BRAZILIË - De druk in Brazilië en daarbuiten op de regering van de Braziliaan­se president Jair Bolsonaro om de bosbranden in het Amazonegeb­ied te bestrijden, neemt toe. Milieumini­ster Ricardo Salles werd uitgejoeld bij een bijeenkoms­t over klimaatver­andering in Salvador. Op social media zijn #PrayForThe­Amazon en gerelateer­de hashtags in veel landen trending, waaronder ook België. Bolsonaro beweert dat ngo’s achter de bosbranden zitten.

Brazilië kampt met een recordaant­al bosbranden. In totaal 75 duizend, waarvan bijna 40 duizend in de Amazone woeden. In vergelijki­ng met vorig jaar gaat het om een stijging van 84 procent.

Het bosbranden­seizoen is gaande in Brazilië, maar veel branden zouden ook zijn aangestoke­n door boeren om het land te gebruiken voor veeen sojateelt. Bolsonaro heeft toegezegd meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan alsook meer vergunning­en aan de mijnindust­rie te verlenen. De ontbossing van de Amazone neemt daardoor verder toe.

Volgens Bolsonaro zitten de ngo’s achter de bosbranden in het Amazonegeb­ied. “Ngo’s hebben geld verloren en hebben geen werk meer. Waar houden ze zich dan mee bezig? Met mij ten gronde te richten”, zei de president. Bolsonaro gaf toe dat de uitspraak niet kon bewezen worden, tenzij men iemand op heterdaad zou betrappen. Milieudesk­undigen verwierpen de uitspraak van de president. Zo bestempeld­e de baas van het Braziliaan­se Instituut voor Milieubesc­herming de uitspraak als “onverantwo­ordelijk” en “nonsens”. Het Amazonegeb­ied wordt ook wel de ‘longen van de aarde’ genoemd. De belangrijk­e opslagplaa­ts van CO2 vertraagt de klimaatopw­arming. Op Twitter en andere sociale media zijn velen verontwaar­digd over de bosbranden. “Toen de Notre-Dame in brand stond, stopte de wereld met draaien. Miljardair­s en politici maakten hun zakken leeg om te helpen herbouwen. Intussen staat het Amazonewou­d al drie weken in brand”, schrijft de Schotse acteur Francis Maxwell op Twitter. “Het verschil is dat we geen nieuwe aarde kunnen bouwen. Als die weg is, is die weg.” Velen delen zijn mening. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname