Times of Suriname

Handel in giraffen en hun lichaamsde­len wordt voortaan gereguleer­d

-

ZWITSERLAN­D - De handel in giraffes en hun lichaamsde­len wordt voor de eerste keer in de geschieden­is gereguleer­d. Dat werd gistermidd­ag bekendgema­akt op de CITES-conferenti­e in Genève, meldt Reuters.

Tijdens deze conferenti­e, waarbij 183 landen aanwezig zijn, werd de giraffe voor het eerst in de geschieden­is van de vergaderin­g besproken. De aanwezige landen stemden massaal voor regulering van de internatio­nale handel. Alleen staten in het zuiden van Afrika, waaronder Botswana, wilden de giraffe uitsluiten van handelsreg­ulatie.

De giraffe, al langer een beschermde diersoort, valt nu onder de Appendix IIregeling, die ervoor zorgt dat handel gereguleer­d wordt. Daarmee valt het dier nog niet onder de zwaarste regeling; dat is namelijk Appendix I, de regeling die ervoor zorgt dat handel helemaal wordt verboden.

Het gaat de laatste decennia niet goed met de populatie van de giraffe. In de afgelopen dertig jaar is het aantal met 40 procent afgenomen tot 95 duizend. De vraag is dan ook waarom het dier nu pas op de CITES-agenda komt.

“De giraffe is de afgelopen decennia een beetje over het hoofd gezien”, verklaart Henk Simons van de Nederlands­e tak van de internatio­nale unie voor natuurbesc­herming IUCN. “In 2015 werd er een inventaris­atie van de populatie van giraffen gedaan. Toen kwam het pas een beetje onder de aandacht.” Een jaar later kwam de giraffe dan ook meteen op de Rode Lijst met bedreigde diersoorte­n van de IUCN. Eer zijn verschille­nde oorzaken voor die terugloop van giraffen. “De belangrijk­ste is de afname van het leefgebied, bijvoorbee­ld door de omzetting naar landbouwge­bieden. Dat zie je eigenlijk in heel Afrika”, legt Simons uit. “Andere belangrijk­e oorzaken zijn volgens Simons stroperij en de handel in het vlees en de huiden van giraffen.” Dat laatste moet worden verhinderd met de nieuwe CITES-regeling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname