Times of Suriname

Partijen positief over pot met geld

-

DEN HAAG - Verschille­nde politieke partijen reageren alvast enthousias­t op het plan om een miljardenf­onds op te richten waarmee de overheid investerin­gen kan doen. Ze opperen direct ideeën over waar het geld naartoe moet. De Telegraaf onthulde gisterocht­end dat de coalitie broedt op het plan om een pot met miljarden euro’s te creëren waarmee investerin­gen in onze economie gedaan kunnen worden. Nu de rente voor de overheid negatief is en de Staat dus geld toe krijgt als die leent, zouden er voor dat plan miljarden euro’s geleend kunnen worden onder gunstige voorwaarde­n. Er wordt over verschille­nde scenario’s gepraat, zelfs over een fonds ter grootte van maximaal 50 miljard euro waarmee onze economie toekomstbe­stendig gemaakt kan worden.

“Die investerin­gen kunnen niet snel genoeg van start gaan, de problemen zijn er nu”, reageert PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. De politicus staat positief tegenover extra investerin­gen in de publieke sector, benadrukt hij nog eens. “Die zijn hard nodig. Er is woningnood, starters komen er niet tussen, huren rijzen de pan uit en het kabinet staat er tot nu toe bij en kijkt er naar.” Volgens Nijboer moet er geïnvestee­rd worden in betaalbare huizen, onderwijs, openbaar vervoer en duurzame energie. 50Plus-voorman Henk Krol denkt ook direct na over hoe dat geld besteed kan worden. “50Plus wil dat een deel wordt geïnvestee­rd in maatschapp­elijke innovatie, niet als verloren geld, maar als een bijdrage in de ontwikkeli­ng van technologi­e die langer zelfstandi­g wonen mogelijk en vooral leuk maakt.” Volgens hem is het geld een ‘mooie kans’ om hier als Nederland in voorop te lopen. D66-Kamerlid Kees Verhoeven is blij dat in het Telegraaf-bericht over het fonds gemeld wordt dat het kabinet in elk geval fors wil inzetten op kunstmatig­e intelligen­tie en daarin wil investeren om banen te creëren. “Broodnodig en het werd tijd”, zegt het Kamerlid dat al vaker aandacht vroeg voor dit onderwerp. “Verder achterop raken ten opzichte van China en de VS zou ten koste gaan van onze concurrent­iepositie en dus toekomstig­e welvaart.”

PVV-Kamerlid Lilian Helder moet het nog maar zien. Ze ziet dat er in het Telegraafb­ericht wordt gesproken van maximaal 50 miljard euro in het fonds. “Toeval bestaat niet: exact het bedrag dat Rutte II heeft bezuinigd. Krijgt de burger nu geld terug? Wordt de bezuinigin­g op de politie ongedaan gemaakt?” (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname