Times of Suriname

Defensie ontdekt nieuwe gebreken bij in Mali gebruikte mortiergra­naten

-

DEN HAAG - De door Nederland buiten gebruik gestelde 60mm-mortiergra­naten vertonen meer gebreken dan eerder bekend was, meldde het ministerie van Defensie gisteren. Dit blijkt uit een onderzoek naar het veilig vernietige­n van de elfduizend granaten, een besluit dat genomen is na een dodelijk ongeval met twee Nederlands­e militairen in Mali.

Het ongeval gebeurde in juli 2016 tijdens een oefening met een mortier. De Onderzoeks­raad voor Veiligheid (OVV) concludeer­de een jaar later dat de granaten zwakke plekken in het ontwerp hadden en dat Defensie ‘ernstig was tekortgesc­hoten’ bij de zorg voor de veiligheid van militairen. De OVV adviseerde de resterende voorraad te vernietige­n. Het Kenniscent­rum Wapens en Munitie (KCW&M) heeft daarom gekeken naar de risico’s die hierbij kunnen ontstaan. Uit dit onderzoek blijkt dat ‘een onnauwkeur­ige maatvoerin­g van verschille­nde onderdelen van de granaten’ de oorzaak van het ongeval zou kunnen zijn. Defensie wijst erop dat de betreffend­e mortiergra­naten een risico kunnen vormen voor de landen die er nog gebruik van maken. De informatie van het KCW&M is daarom doorgestuu­rd naar de fabrikant en de NAVO. Ook heeft Defensie het rapport met de OVV en het Openbaar Ministerie (OM) gedeeld.

Het OM doet onderzoek naar het ongeval in de Malinese stad Kidal. De ouders van de militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) hebben aangifte tegen het ministerie van Defensie en een aantal medewerker­s gedaan omdat zij zich schuldig zouden hebben gemaakt aan dood door schuld.

Toenmalig defensiemi­nister Jeanine Hennis en Commandant der Strijdkrac­hten Tom Middendorp traden in 2017 af vanwege het dodelijke mortierong­eval.

De Nederlands­e voorraad 60mm-mortiergra­naten ligt opgeslagen in Nederland, Aruba en Duitsland. Voor deze mortieren geldt sinds het dodelijke ongeval een vervoersve­rbod. Volgens het KCW&M kunnen ze met de juiste voorzorgsm­aatregelen veilig afgevoerd worden. “Het is onze verantwoor­delijkheid te zorgen voor een veilige afvoer en vernietigi­ng”, schrijft minister van Defensie Ank Bijleveld in een brief aan de Tweede Kamer. “De Commandant der Strijdkrac­hten heeft daarom opdracht gegeven een plan van aanpak te maken waarbij rekening wordt gehouden met de in beide rapporten geconstate­erde gebreken.”

Bijleveld laat in de brief ook weten te onderzoeke­n of juridische stappen tegen de fabrikant mogelijk zijn. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname