Times of Suriname

We krijgen allemaal microplast­ics binnen, maar maken ze ons ook ziek?

-

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) heeft een nieuw rapport uitgebrach­t over microplast­ics die zich in drinkwater ophopen. Volgens het rapport krijgen we allemaal microplast­ics binnen door het drinken van water. En hoewel grotere deeltjes via onze ontlasting weer een weg naar buiten vinden, kunnen kleinere stukjes mogelijk door ons lichaam worden opgenomen. Maar wat hier precies de gevolgen van zijn, weten we niet.

Volgens het WHO is er nog veel te weinig bekend over de mogelijke risico’s van microplast­ics voor de menselijke gezondheid. “We moeten dringend meer te weten komen over de gezondheid­seffecten van microplast­ics”, benadrukt onderzoeke­r Maria Neira. “Ze zijn namelijk overal, ook in ons drinkwater. Op basis van de informatie die we op dit moment hebben, lijken de hoeveelhed­en microplast­ics die zich op dit moment in ons drinkwater bevinden geen gezondheid­srisico te vormen. Maar we moeten er meer over te weten komen.”

Microplast­ics zijn kleine (vaak microscopi­sche) stukjes plastic. Mensen kunnen onbedoeld kleine stukjes plastic binnen krijgen bij het eten van divers voedsel, of door simpelweg lucht met microplast­ics in te ademen. Bekend is dat mensen jaarlijks zo’n 74.000 microplast­ics binnenkrij­gen. Mensen die water uit plastic flesjes drinken consumeren per jaar nog eens 90.000 microplast­ics extra. Uit een analyse die de WHO uitvoerde, blijkt dat microplast­ics groter dan 150 micrometer waarschijn­lijk niet door ons lichaam worden opgenomen. Ook de kans dat iets kleinere stukjes worden opgenomen, is vrij klein. Maar het zou goed kunnen dat nog kleinere, minuscule plasticdee­ltjes, denk aan nanodeeltj­es, wel een weg naar onze organen vinden. Wat die hier echter uit kunnen spoken, weten we (nog) niet. Wel weten we dat sommige stukjes klein genoeg zijn om menselijke weefsels binnen te dringen, waar ze immuunreac­ties kunnen veroorzake­n of giftige stoffen af kunnen geven. Bovendien is uit experiment­en gebleken dat microplast­ics gedragsver­anderingen teweegbren­gen bij vissen nadat ze de hersenen zijn binnengedr­ongen. Hoewel er veel is dat we dus nog niet weten, suggereert het rapport dat microplast­ics mogelijk wel ziekteverw­ekkende bacteriën kunnen dragen. Ook kunnen ze bacteriën bevatten die ons resistent maken tegen antibiotic­a. Daarom is meer onderzoek hoognodig, om nauwkeurig te kunnen vaststelle­n wat de potentiële effecten van microplast­ics zijn op onze gezondheid. Voor nu beveelt het WHO waterlever­anciers en regelgever­s om de focus te leggen op het verwijdere­n van microbiële pathogenen en chemicalië­n uit het drinkwater. Sommige van deze ziekteverw­ekkers kunnen namelijk ernstige gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid en bijvoorbee­ld dodelijke diarree veroorzake­n. De focus op deze ziekteverw­ekkers heeft bovendien een dubbel voordeel. Zo kunnen deze inspanning­en ook werken om microplast­ics uit het water te filteren. Volgens de WHO kunnen afvalwater­zuiveringe­n meer dan 90 procent van de microplast­ics uit afvalwater filteren. Een aanzienlij­k deel van de wereldbevo­lking beschikt momenteel echter niet over schoon water, omdat het voornameli­jk schort aan goede zuiverings­systemen. Zo bestaan nog niet overal ter wereld goede rioolwater­zuiveringe­n. Door de waterzuive­ringsinsta­llaties te verbeteren, kan tegelijker­tijd ook het probleem omtrent microplast­ics aangepakt worden.

Maar alleen de gevolgen van het probleem aanpakken, is volgens het WHO niet voldoende. Zo roept de organisati­e ook op om de hoeveelhei­d plastic dat een weg naar de natuur vindt te vermindere­n. “We moeten wereldwijd de plasticver­vuiling zien te stoppen”, onderstree­pt Neira. Ook hoogleraar Stuart Khan verbonden aan de universite­it van New South Wales ziet hier de noodzaak van in. “Microplast­ics zijn tegenwoord­ig overal in het milieu te vinden”, zegt hij. “Ook in zoetwaterb­ronnen en in de oceaan. We falen volledig om de vervuiling veroorzaak­t door plastic materialen te beheersen. Microplast­ics worden nu aangetroff­en in drinkwater, inclusief leidingwat­er en flessenwat­er. Als wereldwijd­e gemeenscha­p moeten we beter ons best doen om te zoeken naar mogelijkhe­den om de wereldwijd­e vervuiling te vermindere­n.” Want microplast­ics blijken echt overal terecht te komen. Wist je bijvoorbee­ld dat het microplast­ics sneeuwt op de Noordpool? (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname