Times of Suriname

’s Werelds oudste scheepswer­f ontdekt op 11 meter onder zeeniveau

-

Archeologe­n kregen in 2005 lucht van een bijzondere, ondergedom­pelde nederzetti­ng op het eiland Wight in het Verenigd Koninkrijk. De plek zou bestaan uit constructi­es die misschien wel platformen, loopbrugge­n of andere ingestorte bouwwerken voorstelle­n. Lange tijd was het echter lastig om deze duidelijk te identifice­ren. Tot nu. Onderzoeke­rs hebben namelijk nieuwe technieken ingezet om de plek grondig te bestuderen. En aangenomen wordt dat het hier gaat om ’s werelds oudste scheepswer­f. De onderzoeke­rs ontwierpen eerst 3D modellen om een beeld te krijgen van de omgeving. Vervolgens hebben duikers de betreffend­e locatie uitgegrave­n. En daarbij stuitten ze op een bijzondere ontdekking. Zo blijkt dat de site een 8000 jaar oud platform herbergt. Het bouwsel bestaat uit verschille­nde houten ‘planken’ van meerdere lagen dik rustend op horizontaa­l geplaatste funderinge­n. Het platform is het meest intacte, houten bouwwerk uit het Mesolithic­um dat ooit in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt.

Naast het platform zijn er ook een tal aan voorwerpen gevonden, waarvan er veel nu opgeslagen liggen in het British Ocean Sediment Core Research-faciliteit (BOSCORF). “De plek bevat een schat aan bewijs voor technologi­sche vaardighed­en waarvan we dachten dat die pas een paar duizend jaar later werden ontwikkeld, zoals geavanceer­de houtbewerk­ing”, vertelt directeur van de Maritime Archaeolog­ical Trust, Garry Momber. “De site toont de waarde van mariene archeologi­e aan en geeft ons een beter begrip over de ontwikkeli­ng van de menselijke beschaving.” Hoewel de vindplaats nu elf meter onder zeeniveau ligt, lag het duizenden jaren geleden droog en bestond uit weelderige vegetatie. De Noordzee was bovendien nog niet volledig gevormd en het eiland Wight was destijds verbonden met het vasteland van Europa. Het zoute water heeft de plek in de tussentijd echter niet veel goed gedaan. Zo moesten duikers concludere­n dat de overblijfs­elen door de tand destijds behoorlijk zijn geerodeerd. “Onder water zijn er geen voorschrif­ten die het kunnen beschermen”, zegt Momber. “Daarom is het aan ons om het te proberen te redden, voordat het voor verloren is.”

altijd Het doel is om zoveel mogelijk zout uit het hout te halen. Op die manier willen de onderzoeke­rs proberen om eventuele snijtekens en gravures bloot te leggen die vaak op het oppervlak van hout worden gevonden. Deze gaan echter snel verloren als het hout verder vergaat. Nadat het hout is ontzilt, zal het worden bewaard en tentoonges­teld voor publiek. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname