Times of Suriname

Ouders dagen school voor rechter voor bijkleuren opgeschore­n kapsel zwarte tiener met viltstift

-

Een school bij Houston in Texas vond dat het opgeschore­n kapsel van een zwarte tiener de kledingvoo­rschriften overtrad. De 13-jarige JT kon kiezen: schorsing of het haar bijkleuren met een zwarte markeersti­ft. Het werd het tweede. “Een zware vernederin­g”, volgens de ouders, die klacht indienden.

De knaap van 13 had in april een ‘m’ laten scheren in zijn kapsel. Een populaire mode bij rappers en sporters, maar het viel niet in goede aarde bij drie blanke personeels­leden van de Berry Miller-school in Pearland bij Houston. Stukken blote schedel van de jongen waren zichtbaar en die moesten ingekleurd worden met zwarte viltstift volgens de drie. Anders zou de tiener geschorst worden, dreigde de onderdirec­teur.

Door het bijkleuren van zijn schedel kwam het door de jongen gekozen ontwerp nog duidelijke­r naar voren, wat het personeel deed besluiten om de hele schedel maar zwart te maken met de onuitwisba­re inkt. Dat nam een hele tijd in beslag en dat was blijkbaar dolle pret voor het trio. Het duurde vervolgens nog dagen voor de inkt weer weggeschro­bd was. JT voelde zich volgens de aanklacht ‘immens vernederd en beledigd’.

Donkere medemensen hebben bijna nooit een gitzwarte huid, luidt het in het document dat zondag ingediend werd. Het is algemeen geweten dat wie hen toch zo voorstelt, zich bezondigt aan een ‘negatief raciaal stereotype’. Slaven werden tijdens de periode van de rassensegr­egatie vaak afgeschild­erd met een pikzwarte huid om hun menselijkh­eid te verdoezele­n en hen duidelijk te onderschei­den van blanken, gaat de argumentat­ie in de aanklacht verder.

De schooldire­ctie uitte nadien wel ‘haar verontschu­ldigingen en extreme ontgoochel­ing over de afhandelin­g van de situatie’ maar hield vol dat het kapsel indruiste tegen de dresscode. De dienstdoen­de prefect werd eind april tijdelijk op non-actief gezet, maar de betrokken onderdirec­teur zou intussen wel gepromovee­rd zijn tot directeur.

(HLN)

1978 - Kobe Bryant

Kobe Bean Bryant (Philadelph­ia (Pennsylvan­ia), 23 augustus 1978) is een Amerikaans voormalige basketbals­peler. Hij speelde gedurende heel zijn twintigjar­ige carrière voor Los Angeles Lakers, waarmee hij vijf keer kampioen werd in de NBA. Ook zijn vader Joe ‘Jellybean’ Bryant heeft een NBAverlede­n: hij speelde voor Philadelph­ia 76ers, San Diego Clippers en Houston Rockets. Op 29 november 2015 maakte Bryant bekend dat het seizoen 201516 zijn laatste als actieve basketball­er zou zijn. Zijn laatste NBAwedstri­jd speelde hij op 13 april met LA Lakers tegen Utah Jazz, die met 10196 gewonnen werd. Bryant maakte zestig punten, een seizoensre­cord. Kobe is getrouwd en heeft vier dochters. (Foto: Forbes)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname