Times of Suriname

Californië wil Witte Huis laten vervolgen voor opsluiten van migrantenk­inderen

-

VS - De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, heeft bekendgema­akt dat Californië zich bij andere staten zal aansluiten als er volgende week een nieuwe rechtszaak wordt aangespann­en tegen het beleid van de regering-Trump om migrantenk­inderen en gezinnen met kinderen voor onbepaalde tijd vast te houden.

Het ministerie van Binnenland­se Veiligheid heeft deze week plannen aangekondi­gd voor nieuwe voorschrif­ten die de beschermin­g voor migrantenk­inderen terugdraai­en. Ambtenaren van Trump viseren vooral de uitspraak in de zaak-Flores van 1997. Als gevolg van die zaak kwamen er minimumnor­men voor de zorg voor jongeren in Amerikaans­e hechtenis. De overheid mag kinderen die alleen of met hun gezin naar de VS zijn gereisd daardoor niet langer dan 20 dagen vasthouden.

Waarnemend

Binnenland­se minister van

Veiligheid Kevin McAleenan zei dat door de Flores-maatregel een toevloed op gang is gekomen van gezinnen die vanuit Centraal-Amerika naar de Amerikaans­e grens kwamen. Hij zei dat de nieuwe regelgevin­g migratie zou afschrikke­n.

President Donald Trump beweerde - ten onrechte - dat de voormalige president Barack Obama migrantenf­amilies is beginnen scheiden. De nieuwe verordenin­gen zijn olie op het vuur in de discussies rond het opsluiten van migranteng­ezinnen en de omstandigh­eden waarin de migranten leven in de detentiece­ntra. “Zeven jonge kinderen zijn gestorven sinds Trump werd ingehuldig­d als president, geen enkele stierf gedurende acht jaar onder het presidents­chap van Obama”, zei Newsom in een interview met CNN. “Families worden gescheiden door deze regering.”

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname