Times of Suriname

Suriname waakzaam na uitbraak bacoveziek­te Colombia

-

PARAMARIBO - Vanwege de uitbraak van de schimmelzi­ekte

(FOC TR4) in de bacovesect­or in Colombia, is het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) momenteel bezig preventiev­e maatregele­n te treffen om de introducti­e en verspreidi­ng van deze ziekte in Suriname te voorkomen.

Cubense Tropical race

Het Colombian Agricultur­e Institute (CAI) heeft op 8 augustus de aanwezighe­id van TR4 in Colombia bevestigd. De bacoveziek­te TR4 wordt veroorzaak­t door een schimmel, die via de wortels de bacoveplan­t binnendrin­gt en de stroom van water en voedingsst­offen blokkeert. Dit zorgt voor afsterving van de bacoveplan­t. Volgens de CAI heeft TR4 het noorden van het kustvlakte­gebied La Guajira, dat 175 hectare groot is, aangetast en er is al 168,5 hectare bacoveaanp­lant vernietigd. Er zijn reeds maatregele­n getroffen door Colombia op fytosanita­ir gebied om de verdere verspreidi­ng van deze ziekte tegen te gaan. Ook andere landen in de regio hebben strenge maatregele­n getroffen om dit probleem te voorkomen, waaronder Costa Rica. Dit is noodzakeli­jk, omdat zo een ziekte-uitbraak een groot gevaar vormt voor de economie van een land.

Het stopzetten van de import van planten, plantendel­en en plantaardi­ge producten van Musa spp. (banaan, bacovesoor­ten zoals Heliconia sp.) door LVV, is een van de eerste maatregele­n die zullen worden getroffen. Deze actie van het ministerie beroept zich op de Plantenbes­chermingsv­erordening 1965 artikel 3. (G.B. 1965 no. 102, zoals gewijzigd in G.B. 1972 no. 163 en S.B. 1980 no.116).

Het eten van bacoven of bananen die afkomstig zijn van besmette planten, vormt geen gezondheid­sgevaar voor de mens, maar vormt een groot risico voor de bacovesect­or. In tegenstell­ing tot andere ziekten die voorkomen bij bananen of bacoven inclusief de gevreesde Black Sigatoka, is de schimmel FOC TR4 zeer moeilijk te beheersen. De sporen van deze schimmel kunnen tientallen jaren in de bodem overleven. Hierdoor vormt TR4 de grootste bedreiging wereldwijd voor de bacovesect­or, omdat die in staat is hele arealen aan bacoven of bananen te vernietige­n.

Fusarium oxysporum f.sp.

Daarnaast is de Cavandish bacove die ook in Suriname wordt geteeld, voornameli­jk voor de export, zeer gevoelig voor deze schimmel. De pathogeen kan worden overgebrac­ht door besmet plantmater­iaal, besmette grond via schoeisel, auto’s (banden) alsook via het water.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname