Times of Suriname

Eerlijke oplossing kwestie Alcoa alleen via internatio­nale arbitrage

VES:

-

PARAMARIBO - De Vereniging van Economiste­n in Suriname (VES) meent dat in de definitiev­e overeenkom­st tussen de multinatio­nal Alcoa en de onderhande­lingscommi­ssie van de Staat het nationaal belang van Suriname niet is gediend. De VES vraagt daarom De Nationale Assemblee (DNA) om de regering op te roepen om met onmiddelli­jke ingang het proces van internatio­nale arbitrage in te zetten.

De VES heeft de Suralcokwe­stie diepgaand bestudeerd en heeft aan diverse discussies hierover meegedaan. Genoemd kunnen worden de diverse gesprekken met de onderhande­lingscommi­ssie van de regering, de DNA Vaste Commissie en haar juridisch team en de vicepresid­ent van ‘Global Transforma­tion Group’ van de Alcoa, Robert Bear. Aangezien een multinatio­nal die wil vertrekken niet tot blijven gedwongen kan worden, is het zaak dat het vertrekken­de bedrijf zich houdt aan zijn verplichti­ngen tegenover de Staat en de gemeenscha­p, waar het bijkans een eeuw goed aan heeft verdiend. Op dit stuk kan en mag de Surinaamse samenlevin­g geen concessies doen en de regering dient het beste voor het land eruit te halen, vermeldt de vereniging in een persberich­t.

Door ‘arbitrage’ als optie a priori uit te sluiten, was dit slechte resultaat echter al bij voorbaat verwachtba­ar, aangezien deze beperking de commissie de ruimte ontnam om hard met Suralco te onderhande­len. Dit verklaart ook de mate van inschikkel­ijkheid van de onderhande­lingscommi­ssie Suralco-eisen toe.

Aangezien het niet verwachtba­ar is dat deze regering, die zo content is met het bereikte resultaat, in staat zal zijn om door heronderha­ndelen een beter resultaat te bereiken, staat alleen de weg naar internatio­nale arbitrage open. In de Brokopondo Overeenkom­st (Art. 13) staat precies aangegeven dat alle disputen, inclusief de ontmanteli­ng van de overeenkom­st, zullen worden voorgelegd aan het oordeel van arbiters. Een dispuut is daarbij gedefiniee­rd als ‘elke claim die niet direct door de andere partij wordt gehonoreer­d’. Het arbitrageh­of zal daarbij bestaan uit drie onafhankel­ijke juristen, die in alle redelijkhe­id een oordeel geven. Aangezien dit proces inmiddels al vier jaar loopt, is het argument dat

naar

de arbitrage te lang zou duren geen gegronde reden.

Het is van belang dat Alcoa gewezen wordt op haar verantwoor­delijkheid conform internatio­nale rechtsrege­ls in het algemeen, en de milieurege­ls in het bijzonder. De regering dient de rechtsmidd­elen die nationaal en internatio­naal aanwezig zijn, maximaal te mobilisere­n om het beste voor Suriname te bereiken.

De VES doet een krachtig beroep op De Nationale Assemblee om de ‘definitiev­e’ overeenkom­st, die de regering van Suriname op 25 juli 2018 met Alcoa heeft bereikt, af te wijzen en de regering op te roepen om met onmiddelli­jke ingang het proces van internatio­nale arbitrage in te zetten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname