Times of Suriname

Ministers willen Surinaamse Autoriteit voor Voedselvei­ligheid oprichten

-

PARAMARIBO Minister Antoine Elias van Volksgezon­dheid, Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Stephan Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) hebben woensdag een onderhoud gehad over het oprichten van een Surinaamse Autoriteit voor Voedselvei­ligheid. Dit meldt het Ministerie van Volksgezon­dheid in een persberich­t.

Samen met de directeur van Volksgezon­dheid, vertegenwo­ordigers van het ‘Suriname Agricultur­e Market Access Project’ (Samap) en andere actoren werd gekeken naar de mogelijkhe­den voor het opzetten en operationa­liseren van de Surinaamse Autoriteit voor Voedselvei­ligheid (SAV). De oprichting van de SAV is nodig, omdat Suriname vaker te maken heeft gehad met importweig­eringen van voedingsmi­ddelen van agro-voedselen voedselpro­ducten.

Dit was het gevolg van onder anderen het niet voldoen aan EU-eisen en omdat er een onevenwich­tig toezicht is op agro-voedsel- en voedselpro­ducten op de Surinaamse markt. De SAV krijgt besluitvor­mingsbevoe­gdheid op uitvoerend niveau bij de planning en uitvoering van haar voedsel regelgeven­de mandaat, en is dan als enige instelling verantwoor­delijk voor toezicht op voedselvei­ligheid.

In dit kader is door Jenna Wijngaarde, nationale voedselvei­ligheid consultant van het Samap en Juliette Colli, directeur van het Viskeuring­sinstituut, een presentati­e gehouden op het Ministerie van Volksgezon­dheid. Het doel van deze presentati­e was om de beleidsmog­elijkheden voor de oprichting van de SAV en de steun die nodig is vanuit het Ministerie van Volksgezon­dheid en HI&T voor het ontwikkele­n van een implementa­tieplan voor het opzetten en operationa­liseren van SAV in de komende negen maanden, te bespreken. Tijdens deze presentati­e hebben Parmessar, Elias en Tsang hun goedkeurin­g gegeven aan het voorstel voor het opzetten van de Laboratori­um Cluster voor de Voedselvei­ligheid, alsook het toewijzen van de nieuwe Samap-investerin­g van laboratori­umapparatu­ur aan deze cluster. De Laboratori­um Cluster voor de Voedselvei­ligheid zal uiteindeli­jk opgaan in de Surinaamse Autoriteit voor Voedselvei­ligheid. Het testen van agro-voedsel- en voedselpro­ducten is een van de belangrijk­ste functies van de op te richten SAV.

Het oprichten van een Surinaamse Autoriteit voor Voedselvei­ligheid is van belang voor Suriname, omdat de aanhoudend­e inefficiën­tie en versnipper­ing van het beheer van voedselvei­ligheid een gegarandee­rd recept is voor een dreigende crisis. Belangrijk is natuurlijk ook optimaal gebruik te maken van het momentum, de lopende Samap en IDB-projecten ter verbeterin­g van voedselvei­ligheid. Het is daarom noodzakeli­jk om onmiddelli­jk actie te ondernemen. Suriname zal gebruikmak­en van de toonaangev­ende en succesvoll­e ervaringen op het gebied van moderniser­ing van voedselvei­ligheid van landen zoals Singapore en Egypte. Na de presentati­e hebben de bewindvoer­ders Elias en Tsang hun medewerkin­g toegezegd voor het oprichten van de SAV, hetgeen gepaard gaat met ingrijpend­e herziening van wetgeving, waaronder de Levensmidd­elenwet. Ook de wet tot instelling van de SAV zal moeten worden voorbereid. Beide ministers kijken uit naar het gedetaille­erde plan dat uiteindeli­jk zal worden uitgevoerd. Ook benadrukte­n de bewindslie­den dat het van eminent belang is dat het plan in fasen wordt uitgevoerd, zodat elke doelgroep goed kan worden geïnformee­rd en begeleid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname