Times of Suriname

Geen vluchtelin­genbeleid veiligheid­sdreiging voor eigen burgers

-

In eerdere publicatie­s heeft DA’91 steeds gewezen op de nadelige gevolgen van de crisis in Venezuela voor Suriname. De consequent­ies daarvan zijn onder andere een groeiende vluchtelin­genstroom die ook ons land niet bespaard blijft. Het Rode Kruis vestigde recent de aandacht op de toenemende stroom van vluchtelin­gen naar hun deur.

De huidige Surinaamse regering is medeverant­woordelijk voor het deel van deze vluchtelin­gen afkomstig uit Venezuela. De ondersteun­ing van het regime Maduro heeft namelijk geresultee­rd in een steeds groter wordende stroom vluchtelin­gen, meer dan 4 miljoen wereldwijd, volgens de meest recente data. En de regering-Bouterse blijft dit regime tegen beter weten in ondersteun­en op alle regionale en internatio­nale podia. Als liberale partij keurt DA’91 de volharding van de regeringBo­uterse om de socialisti­sche regering van Venezuela te blijven ondersteun­en, ernstig af. Venezuela is een land waar de mensenrech­ten geschonden worden en een humanitair­e crisis is ontstaan en het land is zo goed als failliet.

Tussen januari en juli van dit jaar arriveerde­n meer dan 8.600 Haïtianen in Guyana, van wie slechts 13 legaal zijn gebleven in Guyana. De anderen zouden onder andere richting Suriname zijn getrokken, grotendeel­s langs illegale weg (de backtrack-route). Er zijn sterke vermoedens dat de huidige regering een deel van deze vluchtelin­gen het Surinamers­chap aanbiedt, in ruil voor hun stem in mei 2020. Er zijn ook steeds meer Cubaanse vluchtelin­gen in ons land. Burgers zien steeds meer locaties veranderen in Cubaanse enclaves. Wij kunnen ons nog herinneren hoe de president reageerde op de asielaanvr­aag van enkelen van deze ongelukkig­en, door te stellen dat hij er niet over nadacht asiel te verlenen aangezien Cuba een bevriende natie is. Deze opmerking van de president is kenmerkend voor de ondeskundi­gheid en meer nog de onverantwo­ordelijkhe­id die tekenend is voor het buitenland­en humanitair beleid van deze regering. Wij constatere­n dat het buitenland­beleid onder de regering-Bouterse in het algemeen een zwakke en amateurist­ische aanpak geniet. Wij hoeven alleen maar te denken aan de diplomatie­ke blunders in onder meer het herroepen van de erkenning van Kosovo, evenals de tamtam rondom de invulling van de relatie met Equatoriaa­l Guinee waar uiteindeli­jk niets van is terechtgek­omen.

Tot heden heeft Suriname geen eigen vluchtelin­gen beleidspla­n. Het is dus niet Suriname dat besluit wie de vluchtelin­genstatus verkrijgt. Dat gebeurt nog steeds in Washington DC. Een grove nalatighei­d die ook deze regering niet heeft gecorrigee­rd. Hiermee wordt Suriname het recht onthouden om zelf te beslissen wie wel of niet binnen zijn grenzen kan blijven. Bovendien is de afwezighei­d van helder, duidelijk en deskundig vluchtelin­genbeleids­plan en procedures ook een ernstig gevaar voor onder andere onze volksgezon­dheid. Mensenhand­el en uitbuiting op de arbeidsmar­kt zijn additionel­e verwerpeli­jke handelinge­n die de vrije ruimte geboden wordt door afwezighei­d van dit beleid.

Wat Suriname nodig heeft, is dat wij zo snel mogelijk het protocol van 1967, behorende bij de Convention relating to the Status of Refugees ( 1951) ratificere­n, zodat wij als land zelf besluiten nemen wie blijft en wie niet. Dit als onderdeel van een geïntegree­rd plan voor het afhandelen van vluchtelin­gen. Hiermee beschermen wij vooral onze eigen samenlevin­g tegen gezondheid­srisico’s, arbeidscom­petitie en de verdere versterkin­g van criminele (mensenhand­el) netwerken.

(DA’91 Publicitei­tsdienst)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname