Times of Suriname

Nederlande­rs doneren in twee dagen tijd 150.000 euro voor Amazone

-

DE HAAG - In Nederland is in minder dan twee dagen tijd ruim 150.000 euro ingezameld om de bosbranden in het Amazone-regenwoud tegen te gaan, laat het Wereld Natuur Fonds (WWF) weten. De organisati­e startte de Nederlands­e actie donderdag rond 18.30 uur.

Het Nederlands­e WWFkantoor startte de inzameling omdat het naar eigen zeggen “werd platgebeld door mensen die iets wilden doen”, aldus een woordvoerd­er. Ook een aantal andere kantoren is een actie gestart, maar die staan los van de Nederlands­e inzameling.

Het WWF vergelijkt de inzameling­sactie met een noodhulpac­tie: de opbrengste­n worden verdeeld onder lokale partners, laat de woordvoerd­er weten. Zo is er voor veertig parkranger­s in Bolivia, aan de rand van het regenwoud, 20.000 euro beschikbaa­rgesteld voor onder meer veiligheid­spakken, zuurstofma­skers en helmen om het vuur te bedwingen. Ook gaat er geld naar noodhulp voor de geëvacueer­de lokale bevolking. De inzameling­sactie gaat de komende week nog door.

De bosbranden in de Amazone houden de gemoederen flink bezig. Via sociale media vragen duizenden mensen om aandacht voor de branden in het grootste regenwoud ter wereld. Regeringsl­eiders zijn bezorgd: zo wil de Franse president Emmanuel Macron de situatie dit weekend bespreken op de G7-top in Frankrijk. Zijn Braziliaan­se collega Jair Bolsonaro heeft vrijdag de hulp van het Braziliaan­se leger ingeschake­ld om de branden te blussen.

Elk jaar ontstaan er bosbranden in het Amazonegeb­ied, omdat dit de start van de drogere periode is. Of er momenteel een recordaant­al branden woedt in het gebied, is nog niet duidelijk. Wel riep de grootste staat van Brazilië, Amazonas, begin augustus de noodtoesta­nd in het zuiden van de staat uit vanwege het grote aantal bosbranden in de regio en het effect dat die op de luchtkwali­teit hebben. NASA constateer­de dat in deze staat inderdaad meer bos in brand staat dan normaal in deze periode van het jaar. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname