Times of Suriname

Zuid-Korea start opnieuw met militaire oefeningen tot ongenoegen van Japan

-

ZUID-KOREA - ZuidKorea is begonnen met militaire oefeningen, die het land moeten voorbereid­en op een eventuele agressie van Japan. Tokio heeft onmiddelli­jk zijn ongenoegen over de manoeuvres geuit. De zaak wijst opnieuw op toenemende spanningen tussen de twee Aziatische landen.

De twee dagen durende oefeningen vinden plaats voor de oostkust van Zuid-Korea. Volgens de Zuid-Koreaanse marine dienen de manoeuvres om het leger voor te bereiden op de beschermin­g van de Dokdo-eilanden en van de omliggende gebieden in de Japanse Zee. Die rotsachtig­e eilandjes vallen sinds 1945 onder de controle van Zuid-Korea, maar worden ook geclaimd door Japan.

Hoewel een Japanse agressie als zeer onwaarschi­jnlijk wordt beschouwd, organiseer­t Zuid-Korea al sinds 1986 twee keer per jaar deze manoeuvres. Maar deze keer liggen de militaire oefeningen extra gevoelig. De ZuidKorean­en hebben nog maar enkele dagen geleden eenzijdig een einde gemaakt aan GSOMIA, een akkoord met Japan over het uitwissele­n van militaire inlichting­en. Japan noemt de militaire oefeningen dan ook ‘absoluut onaanvaard­baar’ en vraagt om opschortin­g ervan. Het Japanse ministerie van Buitenland­se Zaken laat ook weten dat er via de diplomatie­ke kanalen geproteste­erd werd in Seoel.

De onenigheid tussen beide landen gaat terug tot de periode 1910-1945, toen het Koreaanse schiereila­nd een Japanse kolonie was. De relaties raakten de laatste weken opnieuw vertroebel­d, nadat Zuid-Koreaanse rechtbanke­n van Japanse bedrijven hadden geëist dat ze ZuidKoreaa­nse dwangarbei­ders uit de tijd van de Japanse bezetting schadeloos zouden stellen. In een reactie daarop had Japan begin augustus Zuid-Korea van een lijst met bevoorrech­te handelspar­tners gehaald, waarop Seoel dus weer een einde maakte aan het GSOMIA-akkoord.

Het oplopen van de spanningen is geen goed nieuws voor de Verenigde Staten. Washington rekent enorm op de samenwerki­ng tussen Japan en Zuid-Korea om zijn beleid te steunen in een regio waar er een gespannen klimaat heerst door de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname