Times of Suriname

Amerikaan mogelijk eerste dode door longziekte na roken e-sigaretten

-

VS - Een longpatiën­t uit de Amerikaans­e staat Illinois is afgelopen week overleden door een ziekte die vermoedeli­jk is veroorzaak­t door het roken van e-sigaretten, meldt ABC News. Dit zou het eerste overlijden­sgeval als gevolg van ziekte door elektronis­che sigaretten zijn. De lokale gezondheid­sdienst van Illinois meldde het overlijden, maar gaf geen details als de naam, leeftijd, afkomst en datum van het overlijden van de patiënt.

193 mensen uit 22 Amerikaans­e staten zouden momenteel aan zware luchtwegaa­ndoeningen als gevolg van elektronis­che sigaretten lijden, melden autoriteit­en.

Of de ziekten daadwerkel­ijk door e-sigaretten worden veroorzaak­t, is nog niet definitief vastgestel­d en wordt nog onderzocht. Wel zijn alle 193 patiënten gebruikers van elektronis­che rookwaren en is uitgeslote­n dat het infectiezi­ektes betreft.

Er zijn nog altijd veel verschille­nde opvattinge­n en studies over het mogelijke gevaar van e-sigaretten. Zo beweerde een Britse studie uit 2015 nog dat de elektronis­che rookwaren 95 procent minder gevaarlijk zijn dan normale sigaretten.

In 2018 stelde een onderzoek echter dat de e-sigaret mogelijk schadelijk­er zou zijn dan eerst werd vermoed, omdat bepaalde stoffen in de dampen van een e-sigaret immuuncell­en kunnen beschadige­n.

Eerdere studies wijzen ook op onder meer het mogelijk beschadige­n van bloedvaten en het hinderen van wondgenezi­ng. Wetenschap­pers vonden ook sporen van lood en andere giftige metalen in dampen van e-sigaretten.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname